Neamţ: PORTRET/ Tudor Platon priveşte lumea din spatele obiectivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Platon
Tudor Platon

Este autodidact în arta fotografică. Îşi doreşte să trăiască din această pasiune şi speră ca lucrările lui să fie apreciate. Şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu patru ani şi de atunci spune că nu s-a mai putut despărţi de aparatul de fotografiat.

„Tatăl meu avea această pasiune în tinereţe şi acum patru ani a cumpărat o cameră digitală. Atunci am spus că vreau şi eu să încerc să văd cum e să fotografiezi. Mi-a plăcut şi mi-am dorit să încerc mai mult“, îşi aminteşte Tudor. Unul dintre amicii săi avea acelaşi hobby, iar adolescentul spune că asta l-a motivat şi mai mult în încercarea de a face fotografii , nu doar simple poze.

A învăţat singur

„Eram obsedat să învăţ ce înseamnă compoziţia. Am luat legătura cu diferite persoane din domeniul artelor, însă nimeni n-a avut timp
să-mi arate. Atunci am început să studiez de pe internet şi pot spune că sunt un autodidact“
, recunoaşte Tudor.  Şi-a însuşit datele tehnice legate de arta fotografică, după care a început să pună în practică ce a învăţat.

 „În 2008 ,am luat premiul pentru cea mai bună fotografie cu tematică diversă la Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni «LicArt»“, spune fotograful.

Premiile au continuat să apară, deşi Tudor spune că este încă în perioada în care descoperă şi încă nu şi-a dezvoltat un stil propriu. La Salonul Naţional de Fotografie Turistică 2009 a câştigat premiul I la secţiunea „Tradiţii şi obiceiuri româneşti“ şi premiul al II-lea la „Peisaje şi figuri monahale“, însă Tudor crede că nu premiile contează, ci ceea ce reuşeşte să transmită prin fotografie.

„Nu le fac pentru nimeni, ci au devenit parte din viaţa mea. Mi-am antrenat ochiul şi pot spune că acum am început să văd cadre în viaţă. Descopăr detaliile, deşi înainte vedeam numai imaginea de ansamblu“, spune Tudor.

Dacă până acum a participat la proiecte colective, Tudor îşi inaugurează, pe 19 octombrie, în foaierul Teatrului Tineretului, prima expoziţie personală. „Mulţi dintre cei care au văzut câte o lucrare mi-au spus că vor să vadă mai multe, aşa că m-am hotărât să fac această expoziţie. Am adunat fotografii din mai multe proiecte şi sper să vină cât mai mulţi oameni pentru că-mi doresc să văd că şi în Piatra Neamţ pot avea loc astfel de evenimente", a spus Tudor Platon.

Profil
Născut: 10 decembrie 1991, Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-ai sacrificat pentru fotografie?
Am renunţat la multe, însă cel mai trist este că am pus şcoala pe locul al doilea. Dacă în gimnaziu eram olimpic la matematică, acum nu mă mai pot lăuda cu aceleaşi rezultate. Totodată, se întâmplă să renunţ la ieşirile cu prietenii pentru a mă pregăti pentru un concurs sau un workshop, însă ştiu că acesta este drumul pe care vreau să-l urmez. 
Poţi pune un preţ pe lucrările tale?
Mi-aş dori să ajung să trăiesc din fotografie, aşa că trebuie să învăţ să mă despart de lucrările mele şi să pun un preţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite