Neamţ: PORTRET/ Sergiu Chirileasa cântă populară de la şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţul artist pietrean are în palmares aproape 50 de diplome, dintre care multe pentru locul I, la diferite concursuri şi festivaluri.

Jumătate din viaţa lui Sergiu-Paul Chirileasa a fost consacrată muzicii populare. El cântă de când era la grădiniţa din localitatea Bodeşti, iar acum are 12 ani şi este în vacanţa dintre clasele a VI-a şi a VII-a. În cei şase ani a adunat numeroase premii I şi vreo 50 de diplome.

Repertoriul lui cuprinde muzică populară moldovenească, marea majoritate a cântecelor fiind preluate din culegerea profesorului Ion Apetrei din Dragomireşti, Neamţ. „12 piese au versuri de Mariana Honceru, textier al orchestrei Rapsozii Botoşanilor, în adaptarea şi transpunerea sonoră a lui Ion Cobâlă“, spune, cu maturitate, Sergiu Chirileasa.

Ales să cânte la serbare

Copilul a cântat pentru prima dată la serbarea de Crăciun de la grădiniţă. „Trebuia să pregătim serbarea şi doamnele educatoare Marieta Blaga şi Elena Chirileasa m-au ales pe mine şi pe două colege de grupă să cântăm şi să dansăm. Aşa a început legătura mea cu muzica populară“, îşi aminteşte Sergiu.

Întâmplarea a făcut ca, tot în acea vreme, o învăţătoare de la Şcoala Bodeşti să caute copii pentru a înfiinţa o formaţie muzicală. „Am făcut repetiţie pentru serbare şi doamna învăţătoare Elena Mitroi, care atunci înfiinţa o formaţie, m-a auzit, m-a chemat în clasa ei şi mi-a propus să fiu solist. Am rămas cu formaţia «Frumuşica» a Şcolii Bodeşti până înainte de clasa a II-a“, povesteşte cântăreţul.

Irina Loghin l-a lăudat

După întâlnirea cu Irina Loghin, părinţii au decis că trebuie să îl transfere la o şcoală de profil. „Eram la Bicazu Ardelean, la serbarea de Ziua comunei, în 2005. Sergiu era în vacanţa dintre clasa I şi a II-a şi a fost auzit de Irina Loghin. Aceasta i-a spus că va ajunge mai mare decât Fuego, care era de faţă. A fost un impuls pentru noi să îl dăm la un Liceul de Artă din Piatra Neamţ“, spune Vasile Vicu, bunicul băiatului, care se ocupă, alături de mama acestuia, de educaţia micului artist.

O săptămână în Franţa

Dintre diplome, Sergiu spune că mai importantă este prima, pe care a primit-o în Franţa, în 2005, când a dat spectacole timp de o săptămână, cu formaţia «Frumuşica» a Şcolii Bodeşti.

În acelaşi timp, Sergiu studiază şi pianul, cu Magdolna Cozma de la Liceul de Artă „Victor Brauner“, şi Mihaela Spiridon, profesor universitar la Facultatea de Muzică din Piatra Neamţ a Academiei „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca.

Profil

Născut: 27 ianuarie 1998, la Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a VII-a.
Familie: Are o soră mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
De unde ai costumul popular pe care îl porţi?
Bundiţa are un model vechi din Bodeşti şi e făcută într-un atelier din Târgu Neamţ. Cămaşa şi poalele sunt din pânză ţesută la stative de străbunica mea, Floarea Vicu, care are 91 de ani acum, iar modele florale sunt cusute de bunica Lucia Chirileasa.
Ce planuri ai?
Vreau să scot pe piaţă CD-ul audio la care lucrez acum. Deocamdată se fac negativele. Va avea 13 piese, pentru că sperăm să fie lansat când împlinesc 13 ani.
Cât timp aloci muzicii?
Mai tot timpul „liber“. Când să apuc să fac un joc pe calculator, de multe ori sună mama să-mi aducă aminte că am un spectacol de care nu ştiam nimic înainte.

Ce-i place
Spune că-i place înotul şi că are abonament la piscină. „Îmi plac biologia, anatomia şi botanica, de unde aflu multe despre plante, insecte, animale şi tot ce ţine de viaţă“, mărturiseşte Sergiu. Consideră bancurile foarte amuzante.

Ce nu-i place
Cântăreţul spune că nu-i plac vinetele şi ardeii copţi, nici icrele. „Nu-mi place politica, pentru că politicienii prea îşi scot ochii între ei. Dacă aş fi avut câte un leu pentru fiecare minciună pe care a spus-o fiecare politician sau parlamentar, aveam cât să fac o vilă în centrul satului“, crede Sergiu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite