Neamţ: Orion, intersecţia cu senzaţii tari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecătorii spun că şefii oraşului ar trebui să ia măsuri suplimentare de protecţie, pentru a nu deveni victime ale şoferilor.

De la mijlocul lunii mai, când strada 1 Decembrie 1918 a intrat în şantier pentru modernizare, intersecţia din centrul cartierului Dărmăneşti a devenit o zonă nesigură pentru traversarea pietonală. Pe lângă faptul că s-a restricţionat accesul auto pe strada supusă lucrărilor de supralărgire, în zonă au fost scoase din uz şi semafoarele care dirijau circulaţia. „Pentru perioada în care circulaţia pe această stradă este închisă, funcţionarea semafoarelor este inoportună“, explică situaţia inspectorul Ludmila Armaşu, din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei.


Măsura a dat „undă verde“ şoferilor care rulează pe strada Mihai Viteazu. Aceştia uită deseori să reducă viteza în preajma celor două treceri de pietoni marcate în zonă. „Când funcţionau semafoarele ştiam şi noi când să traversăm, dar acum trecem grăbiţi printre maşini. De când s-au stins semafoarele, şoferii au uitat că mai au şi pedala de frână“, se plânge pietreanca Mariana Domnica.

„Cocoaşele“, soluţia de protecţie
Pe de altă parte, şoferii spun că au situaţia sub control şi că pietonii n-au de ce să-şi facă griji. „E drept că circulaţia era mai ordonată când erau semafoare, dar marcajele de la zebre se văd“, spune şoferul George Mandric, locatar în cartierul Dărmăneşti.

Ca să nu se ajungă la evenimente rutiere grave, pietonii cer să fie protejaţi suplimentar pe clasicele traversări. „Dacă s-ar monta cocoaşe sau marcajele ar fi revopsite, poate că şoferii ar reduce viteza în zonă“, sugerează pietreanul Marius Jipa. Responsabilii din Primărie spun însă că pietonii sunt suficient protejaţi de regulile de circulaţie.

„Trecerile de pietoni sunt semnalizate cu indicatoare şi marcaje stradale, ceea ce implică asumarea obligaţiilor legale ale conducătorilor auto“, susţine inspectorul Ludmila Armaşu.
Lucrările de reabilitare a străzilor 1 Decembrie 1918 şi Cetatea Neamţului, care permit ieşirea din oraş spre Târgu Neamţ au demarat la începutul lunii mai. Pe cele două străzi, municipalitatea derulează o investiţie în valoare totală de peste 5,8 milioane de euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite