Neamţ: Orfanii strâng gunoaiele după turiştii nesimţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de copii de la Centrul de plasament „Elena Farago“ din Bârlad (judeţul Vaslui), aflaţi în tabără la Durău, au dat o lecţie de civilizaţie turiştilor care aruncă gunoaie pe trasee.

Ei au strâns de pe cel mai bătut traseu al muntelui Ceahlău un sac de gunoaie, pe care l-au predat la Administraţia Parcului. „Am adunat mizeria lăsată în urmă de turiştii nesimţiţi pentru ca mediul să nu mai fie poluat“, a spus Sorin Tăbuş, în vârstă de 13 ani, cel care a cărat sacul până în staţiune.

Cei care au grijă de Parcul Naţional Ceahlău spun că în această perioadă a verii au şi câte 400 de vizitatori zilnic, iar unii dintre ei sunt certaţi cu regulile bunului-simţ. „Am montat tot felul de panouri, inscripţionate cu texte în care apare inclusiv ideea că abandonarea deşeurilor aduce ghinion, ca să îi sensibilizăm şi pe cei superstiţioşi“, a explicat administratorul Constantin Andraş.

Acesta susţine că avertismentele, precum şi perspectiva unei amenzi de 30 de lei pentru aruncarea gunoaielor, i-au mai intimidat pe turiştii necivilizaţi, dar problema este încă departe de a fi rezolvată. Administratorul parcului a adăugat că a încercat să-i implice şi pe călugării de la schitul de pe munte în campania lor de protejare a muntelui. „I-am rugat să adauge în predicile lor de la slujbele cu participare masivă, recomandări pentru păstrarea curăţeniei, dar până acum nu a existat un sprijin din această direcţie“, a adăugat Constantin Andraş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite