Neamţ: Alte două persoane au fost intoxicate cu ciuperci (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 10 zile, 23 de oameni au suferit în urma consumului de ciuperci de pădure. Trei dintre aceştia sunt tineri sub 16 ani.

Alte două persoane din comuna Tarcău au ajuns miercuri la spital după ce s-au simţit rău în urma consumului de ciuperci. La cele 14 cazuri transportate cu ambulanţa se adaugă şi cele 9 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci care s-au prezentat direct la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ în intervalul 19-22 septembrie.

"Cauzele acestui fenomen sunt ignoranţa, iresponsabilitatea, simpla sau falsa experienţă a celor care culeg, prepară sau procură ciuperci de la persoane necunoscute", spune doctorul Letitia Damoc, şefa Serviciului judeţean de Ambulanţă Neamţ.

Medicii spun că măsurile de urgenţă în astfel de cazuri sunt extrem de importante.

"Dacă intoxicatul varsă spontan se va lăsa să vomite (nu se dau antivomitive); dacă prezintă doar greţuri se vor provoca vărsături;  i se pot administra la domiciliu cărbune medicinal (3,4 comprimate odată) şi vitamina C. Trebuie solicitată de urgenţă ambulanţa prin sistemul unic de apeluri „112" deoarece intoxicaţia acută cu ciuperci este întotdeauna o urgenţă medicală, pacientul intoxicat cu ciuperci fiind necesar să fie investigat medical, tratat medicamentos şi supravegheat într-o unitate medicală", mai spune şefa SJ Ambulaţa Neamţ.

Şapte nemţeni din localitatea Cândeşti şi un tânăr de 24 de ani din Borca au fost internaţi în ultimele zile la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Neamţ după ce s-au intoxicat cu ciuperci. Pacienţilor li s-au făcut spălături gastrice, după care au fost ţinuţi sub supravegherea cadrelor medicale.

Medicii nemţeni atrag atenţia încă o dată cu privire la pericolul intoxicaţiei acute cu ciuperci.

„În cazurile grave, simptomele apar abia după două zile de la consum, iar afecţiunile nu mai sunt digestive, ci neurologice. Totodată, sunt afectate ficatul şi rinichii", a declarat Gabriela Chitoşca, asistent şef UPU Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite