Neamţ: O fostă moaşă vrea ca mamele să nască acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octogenara spune că numai cazurile grele ar trebui duse la spital. Doctorii nu sunt de acord ca bebeluşii să vadă lumina zilei în altă parte decât la spital.

Mina Alexandrescu are 82 de ani şi a fost timp de 30 de ani soră de ocrotire şi moaşă în comunele Farcaşa şi Poiana Teiului. A adus pe lume sute de copii, dintre care cei mai mulţi trăiesc şi astăzi şi sunt sănătoşi. Ea crede că femeile ar trebui să nască acasă şi numai cazurile speciale să fie trimise la spitale.

„Ar fi mai bine pentru că mama este liniştită, are căldura căminului ei. Şi pe vremea mea, când nu exista ecografia, se putea prevedea, prin palpare, dacă naşterea va fi una cu probleme sau una normală. Măsuram tensiunea, făceam analiza albuminei şi, dacă acestea nu erau normale, trimiteam femeia la spital“, povesteşte bătrâna.

„Este ideală în alte ţări“
Medicii de specialitate nu contestă părerea moaşei despre naşterea la domiciuliu, dar susţin că în România nu este tocmai indicată. „Este ideală în alte ţări, cu un nivel de dezvoltare ridicat, dar în România nu poate fi considerată o conduită de urmat, din cauza protocoalelor medicale existente, a educaţiei de multe ori precare a populaţiei şi a lipsei personalului medical specializat“, a declarat Georgeta Vintea, şefa Secţiei de Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Neamţ.

Mina Alexandrescu este convinsă că modul în care a trăit ea este mult mai sănătos decât cel în care cresc cei cinci nepoţi şi trei strănepoţi ai ei. „Am mâncat tot timpul alimente produse în gospodărie: lapte, ouă, carne de animale crescute de noi. Apoi mai mâncam tot felul de plante de pe câmp, baraboi, captalani, merişor, afine, brusturi sau măcriş. Erau bune la gust, dar şi foarte sănătoase“, spune octogenara.

Leacuri băbeşti cu plante
Moaşa consideră că multe boli pot fi tratate cu remedii tradiţionale. „De pe vremea când în sat la noi iernau ţiganii corturari, am aflat de la ei un tratament pentru răceli, care este foarte eficient. Se fierbe slănină în lapte şi apoi, călduţă, se aplică pe piept. După ce se răceşte, se încălzeşte iar în lapte şi se aplică şi pe spate“, spune ea.

Pentru furuncule şi panariţiu are o reţetă despre care spune că nu dă greş. „Se ia un gălbenuş de ou, se amestecă cu o lingură de zahăr şi cu alta de făină de grâu. Se face o cocă şi se aplică peste furuncul sau panariţiu şi acesta dă înapoi“, a explicat moaşa Alexandrescu. Pentru durerile reumatice, moaşa spune că sunt ideale legătorile cu frunză de varză verde sau de hrean.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite