Neamţ: O bandă de hoţi terorizează Taşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculina Pătrăhău nu ştie cum au intrat infractorii în casă
Niculina Pătrăhău nu ştie cum au intrat infractorii în casă

Tinerii infractori nu pot fi judecaţi pentru că poliţiştii nu au bani să plătească expertiza psihiatrică a unuia dintre ei. Cea mai recentă victimă a găştii este Niculina Pătră-hău, o tânără de 25 de ani, care a rămas fără aparatura electronică din casă.

Florinel Irimia Chirilă (17 ani) şi Ionuţ Valentin Calipar (19 ani) sunt veri, locuiesc la poalele munţilor din satul Neagra şi au un trecut infracţional bogat: spargeri de locuinţe sau societăţi comerciale şi furturi de lemne din pădure. De la oamenii de zonă au luat tot ce au găsit în cale: electronice, fier vechi, bani sau alimente.

Poliţiştii se plâng că sunt legaţi de mâini

Deşi au fost cercetaţi de poliţiştii din comună şi au recunoscut faptele comise, ei sunt liberi şi îşi fac de cap nestingheriţi.

„Au spart casa fostului şef de Ocol Silvic din Neagra de vreo trei ori, au intrat peste un bătrân în casă şi i-au luat banii, au furat găini şi biciclete, au sustras de mai multe ori motorină din rezervoarele unor buldoexcavatoare. Pentru că unul dintre ei este minor, nu pot fi trimişi în judecată fără expertiză psihiatrică. Aceasta este făcută şi costă 170 de lei, dar din cauză că nu sunt bani, nu ne este eliberată pentru a putea fi pusă la dosar“, a precizat Gheorghe Bobu, şeful de post din comuna Taşca. Recent, banda s-a mai mărit cu un membru, pentru că li  s-a alăturat cumnatul unuia dintre ei, Nicolae Florin Bofan (25 de ani), din comuna Piatra Şoimului. În noaptea de duminică spre luni, ei au spart casa unei femei de 25 de ani, al cărei soţ este plecat la muncă în străinătate.

„Au intrat noaptea în casă, nu ştiu cum, au traversat o cameră şi din următoarea au furat o combină audio şi o staţie de amplificare, după care au mers în magazie, de unde au luat un flex şi au tăiat cablul aparatului de sudură. Aparatul nu au reuşit să îl ia, probabil pentru că este prea greu“, a explicat Niculina Pătrăhău, cea mai recentă victimă a hoţilor.

Cercetând această spargere, poliţiştii au mai descoperit un furt. „Prin extinderea cercetărilor, agenţii au stabilit că tinerii au sustras, în luna octombrie, 5 motoare electrice de la un gater dezafectat, pe care le-au vândut unor persoane care colectează fier vechi. Valoarea prejudiciului creat a fost estimată la suma de 5.000 de lei“, a precizat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtător ul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Chetă pentru trimiterea hoţilor în judecată

Niciunul dintre cei trei hoţi, ieşiţi în faţa casei pentru a discuta cu reporterul „Adevărul de Seară“, nu s-a arătat îngrijorat că ar putea fi condamnat pentru faptele sale. „Nu mai ştiu de câte ori am furat, dar de acum mă cuminţesc“, a spus mezinul, Florinel Irimia Chirilă.

Primarul din comuna Taşca a găsit soluţia pentru obţinerea expertizei şi trimiterea hoţilor în judecată: va face o chetă. „Nu avem cadru legal să plătim expertiza prin Primărie. Însă pentru a rezolva problema, aşa cum am făcut şi în alte situaţii, vom pune, probabil, câte 10 lei mai mulţi salariaţi din comună“, a declarat primarul Alexandru Drăgan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite