Neamț: Noua groapă de la Girov închide trei depozite neconforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea celei mai mari gropi de gunoi din judeţ va avea ca efect şi închiderea depozitelor neconforme din oraşele Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ

Proiectul «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ» a intrat în linie dreaptă după ce la Ministerul Mediului s-a semnat contractul de finanţare a lucrărilor. Printre obiective este prevăzută extinderea colectării deşeurilor reziduale atât în oraşe cât şi în localităţile rurale din judeţ. Proiectul mai presupune construirea unui depozit judeţean conform, pentru deşeuri nepericuloase, în comuna Girov din vecinătatea municipiului Piatra Neamţ.

„Suprafaţa depozitului va fi de 27 de hectare, iar durata de viaţă proiectată este estimată la 21 de ani, cu trei celule de depozitare. Prin proiect se va construi prima celulă cu capacitate de 960.000 mc", spune Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Construirea celei mai mari gropi de gunoi din judeţ va avea ca efect şi închiderea depozitelor neconforme din oraşele Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ. Pentru ca sistemul de colectare şi reciclare a deşeurilor să funcţioneze unitar, vor fi realizate trei staţii de transfer în comunele Cordun şi Taşca, învecinate cu Roman şi Bicaz, respectiv la Târgu Neamţ. De asemenea, va fi construită o staţie de sortare a deşeurilor în comuna Cordun pe o suprafaţă de teren de 4 hectare.

„Pe lângă rezolvarea problemelor legate de mediu vor fi create noi locuri de muncă şi va creşte atractivitatea turistică a judeţului", mai spune şeful CJ Neamţ.

Cea mai mare parte din sumă, respectiv 80% din valoarea eligibilă a proiectului este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul statului suportă 18% din costuri, iar Consiliul Judeţean Neamţ va trebuie să asigure diferenţa de 2%, respectiv 607.244 de euro. Pe lângă această sumă, tot din bugetul judeţului vor trebui suportate şi cheltuielile considerate neeligibile în sumă totală de 3 milioane de euro. 

Valoarea totală a proiectului de colectare a deşeurilor din Neamţ este de 41,4 milioane de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite