Neamţ: Nervi şi resemnare la împărţirea bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean a distribuit 98 de milioane de lei primăriilor din Neamţ, iar edilii ar fi vrut cel puţin dublu. Fie că sunt în top, fie că sunt la coada repartiţiilor bugetare, primarii rurali au fost nemulţumiţi de banii primiţi.

Din cei 78 de primari din judeţ, edilii de la Piatra Şoimului şi Borleşti ar trebui să fie cei mai bucuroşi după repartizarea banilor în şedinţa de Consiliu Judeţean (CJ) Neamţ. Neculai Nicorescu, de la Piatra Şoimului, a spus că suma de 2,5 milioane de lei este „acceptabilă“, deşi e mai mică decât cea primită anul trecut.

„Comuna are 8.640 de locuitori, iar mare parte din bani se duc pe salariile din învăţământ, ai funcţionarilor din Primărie şi pe utilităţile publice. Mai avem în lucru şi un sediu nou pentru Primărie“, a spus primarul de la Piatra Şoimului.

„Am pe cap sanatoriul TBC“

Şi Ion Rotaru ar trebui să se considere un primar fericit în acest an. Alexandru cel Bun, comuna pe care o conduce, a primit de la CJ 500.000 de lei, la care s-au adăugat 82.000 de lei de la Direcţia de Finanţe şi 230.000 de lei, tot de la CJ Neamţ, pentru reparaţii la drumurile judeţene şi comunale.

„Nu mi-ar fi trebuit niciun ban dacă nu aveam pe cap Sanatoriul Bisericani. Eu primesc 582.000 de lei prin această repartiţie şi am nevoie de cel puţin 1,2 milioane de lei pe an pentru întreţinerea spitalului TBC preluat de la Ministerul Sănătăţii“, se plânge primarul Rotaru. Edilul spune că veniturile proprii ale comunei nu depăşesc două milioane de lei şi că va renunţa la administrarea sanatoriului dacă Ministerul Sănătăţii nu-l va sprijini financiar.

Curea strânsă la Tarcău

Cel mai disperat primar este în prezent la Tarcău. Cea  mai întinsă localitate rurală din judeţ a primit de la CJ 220.000 de lei, iar primarul localităţii a început deja să strângă cureaua cheltuielilor pentru acest an.

„Am deja 1,7 milioane de lei datorii de anul trecut şi am nevoie de 1,2 milioane de lei ca să cofinanţez proiectele europene deja executate. Aseară am luat măsura de a renunţa la Poliţia Locală şi voi angaja o firmă de pază care mă costă mai ieftin“, a spus primarul Iulian Găină.

Pentru comuna Văleni s-a repartizat suma de 632.000 de lei şi doar 10.000 de lei pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale. „Anul trecut, comuna a văzut primii trei kilometri de asfalt. Anul ăsta, cu 10.000 de lei o să facem doar lucrări de balastare şi reparaţii la drumurile săteşti“, a spus primarul Ionel Stoleru.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite