Neamţ: „Moşii de Iarnă“ se reîntorc la tradiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine se dau de pomană sarmale, plăcinte şi vin în vase de lut care, în anii trecuţi, au fost înlocuite cu străchini chinezeşti. În Piaţa Mare meşteşugarii au venit cu obiecte de ceramică şi spun că pietrenii le preferă în locul celor aduse din străinătate.

 Rancea Vilmuş (51 de ani), din Corund, judeţul Harghita, spune că vine de 25 de ani să vândă străchini şi ceramică la Piatra Neamţ de Moşii de Iarnă.

„Sunt bine primite“

„Oamenii se întorc la lut. Au cumpărat ceramică şi au dat de pomană în anii trecuţi, dar acum mulţi consideră că trebuie să revină la strachina şi cana de lut, pentru că sunt mai primite“, afirmă Rancea Vilmuş. Acesta spune că, în afară de cănile fabricate în China, restul ceramicii pe care o comercializează este din România.

Un bărbat însoţit de soţia lui a spus că va lua câteva căni, dar încă nu ştie cui va da de pomană. „Avem vecini simandicoşi, care ne întreabă dacă nu am găsit alţii mai nevoiaşi să le dăm de pomană. Aşa că eu îi voi da soţiei o ceaşcă de cafea, iar ea îmi va da o ceaşcă de vin“, a spus pietreanul.

O altă femeie s-a declarat statornică în preferinţa pentru vasele de lut. „Ca în fiecare an, dau de pomană sarmale în strachină de lut şi linguri de lemn, plăcinte cu brânză şi vin în căni de lut“, a spus Niculina, din Piatra Neamţ.

Semn de ospitalitate

Preotul Mihai Oancea de la Almaş consideră că tradiţia datului de pomană ţine de ospitalitatea poporului. „Este un aspect al ospitalităţii, prin care se întreţine o legătură cu apropiaţii, dar şi cu moşii şi strămoşii răposaţi, dincolo de slujba care se face în biserică“, a explicat părintele Oancea.

Meşteşugarii veniţi în Piaţa Mare din Piatra Neamţ au scos pe tarabe oale, căni, străchini, linguri, furculiţe, lopăţele din lemn şi altele. Alături de tradiţionalele străchini de lut, care costă 2,5 lei, cu şansa ca preţul să mai scadă în weekend, sunt expuse spre vânzare vase romane, din ceramică nesmălţuită, foarte bune pentru făcut sarmale, dar şi fripturi.

Preţul acestora variază de la 35 la 30 de lei bucata, în funcţie de mărime, dar se poate obţine uşor o reducere de cinci lei.

Oalele smălţuite pentru sarmale, de zece şi trei litri, costă 40 şi, respectiv 18 lei. Pentru lapte, oalele smălţuite de doi litri costă 12 lei, iar cana de vin de un litru costă 8 lei. La preţuri mici sunt oferite vase ceramice de diferite forme, linguri şi furculiţe metalice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite