Neamţ: Mopedele umplu şoselele de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe dintre accidentele în care sunt implicate  mopede au consecinţe grave
Cele mai multe dintre accidentele în care sunt implicate mopede au consecinţe grave

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să introducă obligativitatea conducerii mopedelor şi triciclurilor numai de către posesorii de permis de conducere.

Numeroase accidente rutiere petrecute în sezonul cald sunt provocate sau au implicaţi conducători de vehicule cu capacitate cilindrică mică, denumite  mopede, care nu au obligaţia de a deţine carnet de conducere. Bilanţul din ultimele două luni este îngrijorător.

„Două persoane au decedat, alte nouă au fost rănite grav, iar zece rănite uşor în accidente rutiere în care au fost implicaţi conducătorii de  mopede, de la 1 aprilie şi până în prezent“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Conducea un ATV la 8 ani
Cel mai recent astfel de accident din Piatra Neamţ s-a produs sâmbătă seara pe 4 iunie, în zona sensului giratoriu de la Liceul de Chimie. „În timp ce Cătălin C. (33 de ani) din Piatra Neamţ conducea un autoturism, pe Bulevardul Traian, la efectuarea virajului la stânga a intrat într-o benzinărie, nu a acordat prioritate de trecere unui moped, condus din sens opus de Gabriel I. (33 de ani) şi a intrat în coliziune cu acesta. Din accident a rezultat rănirea gravă a conducătorului mopedului, care a suferit o fractură platou tibial stâng“, a mai precizat Cătălina Bădeanu.

În alte situaţii, lipsa de experienţă a celor care ies pe drumurile publice cu mopedul îşi spune cuvântul, generând pericole şi pentru ceilalţi, cum s-a întâmplat o seară mai târziu, în Roman.
„În timp ce un minor, în vârstă de 8 ani, din Roman, conducea un ATV pe strada Aprodu Arbore, pe un sector de drum în pantă, la intersecţia cu strada Dr. Ghelerter, a pierdut controlul asupra vehiculului şi a intrat în coliziune cu un stâlp din beton de pe trotuar. El a accidentat şi o minoră, de 4 ani, care se afla pe trotuar“, mai precizează Cătălina Bădeanu. În acest context, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) vrea să modifice legislaţia circulaţiei pe drumurile publice.

„Proiectul de lege prevede introducerea  mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor. Astfel, se va diminua posibilitatea ca asemenea autovehicule să fie conduse de persoane care nu îndeplinesc condiţiile minime referitoare la cunoştinţele, aptitudinile şi comportamentul rutier adecvat“, se precizează într-un comunicat al MAI.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite