Neamţ: Monumente ale naturii lăsate de izbelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nu ştiu de ce copacul trebuie să fie lăsat în interiorul terenului de sport
Elevii nu ştiu de ce copacul trebuie să fie lăsat în interiorul terenului de sport

Ulmul secular din curtea Şcolii nr. 2 din Piatra Neamţ este confundat de elevi cu un nuc sau un stejar oarecare. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului spun că legea nu stabileşte cine trebuie să ia măsurile de protecţie.

Singurul monument al naturii catalogat din Piatra Neamţ este un ulm ajuns la venerabila vârstă de 200 de ani. Copacul se află în curtea Şcolii nr. 2 şi a rămas izolat pe terenul de sport, având doar o mică suprafaţă de pământ neacoperit prin care poate să-şi ia apa din precipitaţii. În jur are ca protecţie  un gărduţ  şi alături sunt câteva bănci metalice. Nicio inscripţie nu atrage atenţia că ar fi vorba despre un monument al naturii, protejat prin lege.

„Este un nuc“, a răspuns un elev întrebat dacă ştie ce fel de copac este. „Ba nu, este un stejar“, a răspuns altul. Parcă în ciuda acestei nepăsări legate de ulmul secular, pe uşa de la intrarea elevilor stă scris cu litere uriaşe: „Programul mondial eco-şcoala. «Respectă natura, priveşte în viitor!»“.

E greu de făcut o plăcuţă

Cu câteva zile în urmă, şcoala a fost în sărbătoare, aniversând 150 de ani de existenţă. Directoarea Ermilia Chiruţă nu a reuşit nici cu acest prilej să evidenţieze prezenţa monumentului din curte. „Am cerut de la Muzeul de Ştiinţe Naturale o plăcuţă, înainte cu o săptămână de acest eveniment, dar nu am primit nimic până acum“, a declarat Ermilia Chiruţă.

„Noi am putea să le oferim celor de la Şcoala nr. 2 cel mult nişte informaţii despre acest monument al naturii şi recomandări de protejare a lui, dar nu facem plăcuţe“, a declarat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.

Legea nu e clară

De la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ am aflat că legea nu obligă pe nimeni să eticheteze monumentele naturii.

„Bunurile patrimoniului natural, printre care şi arborii seculari, trebuie protejaţi prin stabilirea unor zone de protecţie corespunzătoare ca întindere. În ordonanţa care reglementează aceste aspecte nu se precizează cui revine responsabilitatea stabilirii zonei şi a măsurilor de protecţie“, a declarat Anişoara Amariei, director APM. În judeţul Neamţ  cinci arbori sunt declaraţi monumente ale naturii. Fără nicio inscripţie informativă sunt lăsate şi cele câteva exemplare de tisă, specie pe cale de dispariţie, protejat de lege.

Câţiva arbori de tisă se află în parcul din centrul oraşului, unul în zona sediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi altul în curtea Centrului de Cercetări „Stejarul“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite