Neamţ: Minorele, grăbite de sarcină la măritiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, 59 de tinere care nu ajunseseră încă la majorat au cerut acordul pentru a se căsători, iar în primele trei luni din 2011 alte 10 fete şi-au exprimat această dorinţă.

Măritişul la o vârstă fragedă a devenit o modă în rândul tinerelor din Neamţ. Motivul care le determină să ia astfel de decizii e reprezentat de cele mai multe ori de o sarcină nedorită. „Anul trecut au fost 59 de tinere care au cerut dispensa pentru a se căsători, iar în primul trimestru al acestui an alte 10 tinere şi-au manifestat această dorinţă. Opt dintre acestea sunt deja gravide“, a spus Cristina Păvăluţă, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ.

Autorizaţie specială
Dispensa reprezintă autorizaţia specială emisă de DGASPC pentru tinerele care vor să se căsătorească şi nu au ajuns încă la vârsta majoratului. Conform prevederilor legale în vigoare, bărbatul se poate căsători numai dacă a împlinit 18 ani, iar femeia numai dacă a împlinit 16 ani şi dacă are deja acordul părinţilor şi al celor de la Protecţia Copilului.

„În majoritatea cazurilor, părinţii încurajează chiar această decizie, mai ales că fetele sunt deja gravide. Noi încercăm să le explicăm că e esenţial ca ele să-şi termine studiile şi să aibă o meserie, însă pentru multe dintre aceste tinere pare să fie mult mai importantă căsătoria“, a adăugat Cristina Păvăluţă.Pentru a primi dispensa, solicitantul trebuie să depună la DGASPC Neamţ un dosar cu o cerere, declaraţiile părinţilor minorului privind acordul în vederea încheierii căsătoriei, ancheta socială efectuată de primăria de pe raza de domiciliu, avizul medical, certificatul de naştere al solicitantului şi cărţile de identitate ale viitorilor soţi.

Dispensa obţinută de la Protecţia Copilului conferă minorului dreptul de a se prezenta la Starea Civilă. Fenomenul este specific mai ales în mediul rural. În 2010, numai două adolescente de la oraş au vrut să se căsătorească, iar în primele trei luni din acest an toate cele 10 care au solicitat dispensa locuiesc la sat. Psihologii cred că, înainte de a face marele pas, tinerele ar trebui să ştie la ce să se aştepte. „Viaţa de familie nu este uşoară şi, odată cu apariţia unui copil, ea devine şi mai stresantă. Adolescentele ar trebui să înţeleagă mai întâi ce le aşteaptă şi abia după aceea să ia o decizie“, consideră psihologul Elena Amarinei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite