Neamţ: Mihai Airinei - Campion în competiţii de telegrafie (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul a urcat pe podium în competiţiile din ţară şi străinătate, după antrenamente zilnice.

Mihai a început să descifreze tainele telegrafiei pe când avea doar 10 ani, atras fiind spre această disciplină de campionul nemţean Bogdan Buzoianu. „De la el am învăţat primele noţiuni şi ce înseamnă telegrafia“, îşi aduce aminte tânărul.

După patru ani de activitate la Clubul Sportiv „Ceahlăul“, a cucerit prima sa medalie, la Campionatul Naţional Individual de la Botoşani la categoria juniori mici. „La telegrafie se punctează viteza şi nu trebuie să ai mai mult de cinci greşeli. Comunicarea prin codul Morse te ajută să te dezvolţi mult psihic şi să ai mai multă putere de concentrare“, spune Mihai Airinei.

Radioamatorismul, un alt sport al minţii
Premiile şi medaliile obţinute de Mihai în ţară şi străinătate în ultimii şase ani au recompensat valoarea tânărului. Două medalii de aur din trei posibile la probele practice şi recepţie la Campionatele Naţionale de la Iaşi (2006), alte două medalii de argint şi una de aur la „Naţionalele“ de la Ploieşti (2008) sau cele două medalii de argint de la Campionatele Europene din Italia (2008) sunt printre cele mai importante rezultate obţinute de juniorul nemţean.

Anul trecut a trebuit să ia o pauză ca să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat şi admiterea la facultate, dar în 2010 a luat medalia de bronz la Campionatele Naţionale, la probele practice. În urmă cu doi ani, Mihai a descoperit în competiţie şi radioamatorismul, considerat un sport al minţii, asemănător şahului. Chiar dacă viaţa de student din ultimul an i-a schimbat programul şi l-a scos din ritmul competiţiilor, tânărul este decis să nu abandoneze pasiunea pentru telegrafie.

Profil
Născut. 18 august 1990, Piatra Neamţ.
Studii. Este student la Facultatea de Inginerie Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.
Familie. Are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
De ce antrenament ai nevoie pentru a face performanţă în telegrafie?
Trebuie să te antrenezi trei ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână. În a şasea zi se face o pauză, iar în a şaptea se dă o testare.
De ce nu este radioamatorismul un sport cunoscut?
Nefiind o disciplină olimpică, nu este un sport foarte mediatizat, deşi prin anii ’80-‘90 existau concursuri şi secţii de valoare la cluburile din ţară. În ţările est-europene acest sport este bine dezvoltat. Cred că se leagă şi de influenţa pe care armata o are asupra disciplinei, mulţi din competitori fiind ofiţeri sau militari specializaţi în telegrafie şi telecomunicaţii.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite