Neamţ: Microbuzele şcolare circulă fără licenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii riscă amenzi cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei dacă nu-şi pun actele în ordine până la sfârşitul anului.

Cele 63 de microbuze folosite în Neamţ pentru transportul elevilor la şcolile din mediul rural nu au avut niciodată licenţe de transport.

 Administraţiile locale, în proprietatea cărora se află maşinile, ar fi trebuit să desemneze o persoană care să urmeze cursuri de atestare profesională şi să răspundă de această activitate. „Acea persoană trebuie să supravegheze îmbarcarea şi debarcarea copiilor, traseul efectuat şi tot ce ţine de transportul microbuzului şcolar“, a declarat Gabriel Farcaş, directorul Autorităţii Rutiere (ARR) Neamţ.

Edilii au primit ultimatum

El a precizat că în ultimele luni le-a spus de nenumărate ori primarilor să intre în legalitate, pentru că altfel riscă amenzi cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei.

„Primarii zic că nu au bani în buget, dar vrem ca până la sfârşitul anului să rezolăm această problemă. Există şi o parte bună în sensul că toate primăriile folosesc şoferi cu atestat profesional şi nu este pusă în pericol siguranţa elevilor transportaţi“, mai spune Gabriel Farcaş.

Chiar şi sub ameninţarea amenzilor, primarii  susţin că nu au de unde să facă rost de bani pentru a lua licenţe pentru fiecare maşină. „Eu cred că e util, dar e costisitor pentru noi. Am un buget anual de 100.000 de lei şi cheltuielile cu microbuzul şcolar sunt de 20.000 de lei. Trebuie motorină, piese, două revizii tehnice pe an, numai asigurarea CASCO ne costă 5.000 de lei“, se plânge Vasile Motfolea, primarul comunei Rediu.

„Aştept un nou microbuz“

Microbuzul transportă elevii din satele Poloboc, Socea şi cătunul Beţeşti, iar edilul  spune că ar vrea să dea această responsabilitate către unităţile de învăţământ. „Dacă omul pe care îl specializez pleacă din Primărie că e nemulţumit de salariu, eu trebuie să dau alţi bani şi să reiau toată procedura“, adaugă Motfolea.

La Taşca, e folosit un microbuz adus cu ani în urmă din Belgia. „Vrem să renunţăm la el, să-l dăm la casat, pentru că aşteptăm de la Ministerul Educaţiei să primim şi noi un microbuz şcolar. Când o să-l primim, atunci o să plătim pentru licenţiere“, a spus primarul Alexandru Drăgan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite