Neamţ: Marius Ioniţă - Goneşte să salveze vieţile nemţenilor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subofiţerul conduce unul dintre cele patru echipaje SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ şi nu are nicio clipă să se odihnească.

Marius Ioniţă a ajuns să activeze într-un domeniu pe care nu-l putea anticipa de pe băncile şcolii, vremuri în care visa să devină pilot de aviaţie. „Îmi plăceau avioanele, eram fascinat de zbor, dar testele sunt destul de dure şi nu oricine este ales să practice această meserie“, spune acum plutonierul major. S-a pregătit apoi la Liceul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc.

Prieteni în Harghita
În 1996 a intrat la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ din Boldeşti-Prahova. Primii ani de activitate ca pompier i-a efectuat în judeţul Harghita, unde a activat în  perioada 1997-2002. „Primele şase luni am lucrat la Odorheiu Secuiesc, apoi la Miercurea Ciuc. Am avut ocazia în acea perioadă să constat că multe din prejudecăţile noastre faţă de oamenii din această zonă a ţării sunt greşite“, spune Marius Ioniţă. Tot acolo a legat o prietenie strânsă cu Jakab Csabi, unul din colegii de serviciu. „E adevărat că oamenii sunt mai reci, păstrează o oarecare distanţă, dar asta doar până ce ajung să te cunoască“, mai spune subofiţerul.

În februarie 2002, Marius a revenit în oraşul natal, ca pompier. A parcurs toate etapele meseriei, fiind şi conducător auto, şi comandant de echipaj. „Îmi amintesc că pe 7 martie 2002 am avut o misiune dificilă în comuna Tazlău, unde luaseră foc şapte gospodării. Oamenii îşi făceau curăţenia de primăvară prin grădini, iar vântul care bătea puternic a înteţit  focul. În aceeaşi zi au fost vreo 40 de incendii în tot judeţul“, povesteşte subofiţerul.

Din martie anul trecut, Marius Ioniţă coordonează una dintre cele patru echipaje de intervenţie ale Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Calificarea a obţinut-o după ce s-a iniţiat în cursuri de prim ajutor şi descarcerare la Târgu Mureş (2004), respectiv Iaşi (2006).

„Nu poţi spune că nu rămâi afectat“
„În meseria aceasta, esenţial e lucrul în echipă. Asta înseamnă dispecerul de la Ambulanţă, noi ca echipaj SMURD, colegii de la Salvare, cei de la descarcerare şi medicul coordonator de la UPU“, precizează subofiţerul. De când lucrează la SMURD, pietreanul nu-şi aminteşte să fi fost măcar o zi fără nicio solicitare pentru intervenţie. „În timpul misiunii nu ai timp de foarte multe sentimente, dar nu poţi spune că nu rămâi afectat, mai ales când sunt accidente grave, sau copii implicaţi“, a spus paramedicul.

Profil
Născut. 11 aprilie 1977, la Piatra Neamţ.
Studii. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Univeristatea „Al.I.Cuza“, Iaşi.
Familie. Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai frecvente intervenţii la care sunteţi solicitaţi?
Traumatismele produse în urma unor căzături, lovituri, sau agresiuni. Avem o medie zilnică de 10 solicitări, iar perioada cea mai aglomerată este pe final de săptămână. Intervenţii cu caracter complex sunt la accidente.
Există vreun caz care te-a marcat în mod special?
Chiar anul acesta am fost solicitaţi pentru a acorda ajutor unei persoane căzute într-un loc public. Un bărbat de vreo 60 de ani zăcea pe trotuar inconştient, fără funcţii vitale. L-am urcat în maşină şi din manevrele de resuscitare am reuşit să-l facem să respire. La spital i s-a descoperit doar o rană la ureche.

Ce-i place
Subofiţerului îi place sportul, chiar dacă nu are timp suficient să-l practice. E atras de fotbal şi de tenis de masă şi urmăreşte meciurile din campionatele puternice din Europa. „Îmi plac şi ieşirile în natură, plimbările pe munţii din jurul oraşului“, spune Marius.

Ce nu-i place
Pietreanul este dezamăgit că oamenii din zilele noastre sunt copleşiţi de problemele zilnice şi că nu găsesc timp şi pentru lucrurile simple. „Nu mai ştim să apreciem un banc sau să ieşim cu prietenii. Am renunţat să mai urmăresc talk-show-urile TV pentru că mi se par pierdere de vreme“, a precizat Marius Ioniţă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite