Neamţ: Marile firme fac sute de angajări în anul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii de top din judeţ par să fi scăpat de problemele financiare deoarece caută să încadreze oameni în plus.

Pentru primele 10 firme ca şi număr de angajaţi din judeţ criza pare să fie de domeniul trecutului. La sfârşitul anului 2009, Arcelor Mittal Roman raportase la Ministerul Finanţelor 1.217 angajaţi, după ce dăduse afară 600 de oameni.

Acum se plâng că n-au muncitori suficienţi pentru volumul de muncă. „Fabrica lucrează şi există producţie. Pentru a face faţă comenzilor, angajatorul a hotărât, cu de la sine putere, să modifice programul de lucru, astfel încât cele două libere prevăzute de Codul Muncii pentru fiecare cinci zile lucrate să fie acordate după şase zile de muncă“, a declarat Gheorghe Ciobanu.

A doua firmă ca mărime, TCE 3 Brazi, şi-a crescut numărul de muncitori de la 874, câţi avea la sfârşitul anului trecut, până la 1.000, câţi numără în prezent. „N-am concediat personal ci, din contra, am făcut angajări odată cu diversificarea activităţii“, a declarat directorul general Lucian Buzdugan.

La fabrica de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti, Ga Pro Co Chemicals SA, numărul de angajaţi a crescut de la 679 în 2009 la circa 730 în acest moment. Totuşi, criza şi-a spus cuvântul. „În perioada 1 iunie-10 august, fabrica a fost în şomaj tehnic“, a declarat directorul general Marin Trepeziceanu.

Au înghiţit firme mai mici

Pe locul patru se află furnizorul de apă-canal Apa Serv, care anul acesta a mai angajat opt oameni, având în total 587.
În top există şi o firmă de pază şi protecţie, Grup Est Security SRL, care număra anul trecut 557 de angajaţi. „La sfârşitul lunii iulie aveam 615 oameni. Încetul cu încetul, firmele mici, care nu au bani şi nu investesc, nu rezistă şi atunci firmele mari acoperă golurile lăsate“, explică Dan Misăilă, director general.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite