Neamţ: Marian Constantin - A găsit reţeta succesului la Unic (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea sa pe banca tehnică a echipei de volei feminin din Piatra Neamţ a însemnat cucerirea Cupei Balcanice, primul trofeu european din istoria formaţiei.

A activat în cea mai mare parte a carierei de jucător şi antrenor la echipe din Capitală, însă a dovedit că valoarea se poate impune oriunde găseşte terenul propice performanţei. Marian Constantin a preluat echipa Volei Club Unic din Piatra Neamţ în vara anului trecut, pentru un al doilea mandat, după ce a mai antrenat formaţia nemţeană în perioada 2006-2007.

Omul cu trofeele
Revenirea sa s-a concretizat chiar în debutul sezonului regulat de volei cu primul trofeu european cucerit de Unic, Cupa Balcanică. „Meciurile disputate în turneul din Muntenegru unde am întrecut grupările din Serbia şi Turcia ne-au prins foarte bine pentru campionat. Cu moralul şi pregătirea bune am avut până acum un parcurs bun de sezon, în afară de sincopa cu echipa din Constanţa“, a declarat antrenorul bucureştean. De altfel, Marian Constantin pare să fie un abonat constant la rezultate remarcabile, din moment ce, la toate echipele antrenate a obţinut câte un trofeu. Primul a fost cel câştigat în anul debutului ca antrenor.

Succes european cu Unic
„În 2002 am obţinut Cupa României cu RAT Bucureşti, iar în anul următor am luat titlul naţional cu aceeaşi echipă. Cupe şi campionate am obţinut şi cu Rapid, şi cu Dinamo, iar acum am avut succesul european cu Unic“, a mai spus tehnicianul.

Drumul spre cariera de antrenor şi performanţele de pe banca tehnică au fost precedate de o carieră prestigioasă ca jucător. Născut în Giuleşti, Marian Constantin a debutat la Rapid, dar s-a consacrat la Steaua unde a cucerit de şase ori titlul de campion naţional şi a disputat două finale ale Cupei Cupelor. În ţară a mai evoluat la Deltacons Tulcea, echipă cu care a disputat finala Cupei României şi a ieşit vicecampion naţional.

În 1991 s-a transferat la formaţia belgiană Maees Ifiels Zellik unde a câştigat de trei ori titlul naţional şi a ajuns tot de atâtea ori în finala Cupei Campionilor Europeni. „Cred că ţelul oricărui sportiv este să joace în cea mai valoroasă competiţie inter-cluburi“, a afirmat tehnicianul care în anul 1994 a fost desemnat „cel mai valoros trăgător al Europei“. A jucat peste 250 de meciuri pentru naţionala României.

Din tată-n fiu
Marian Constantin este mândru că cei doi copii i-au moştenit talentul şi dragostea pentru sport. „Băiatul are 13 ani şi e ridicător la echipa Liceului 12 CFR din Bucureşti, iar fata are 15 ani şi joacă la Dinamo. Filip are deja 1,81 metri şi se anunţă un bun jucător de mâna stângă“, a încheiat antrenorul.

Profil
Născut. 22 martie 1965, Bucureşti.
Studii. Facultatea de Sport, IEFS Bucureşti.
Familie. Căsătorit, are doi copii (un băiat şi o fată).

Întrebări şi răspunsuri
Aţi „furat“ meserie de la alţi tehnicieni?
Din acest punct de vedere mă consider un autodidact. Bineînţeles că au fost antrenori care mi-au marcat cariera de jucător precum Ion Şoacă sau Gyula Bartha, dar ca tehnician am încercat să aplic ceea ce am învăţat singur. La Unic colaborez foarte bine cu antrenorul secund Mihaela Voivod.
Care este obiectivul echipei Unic în acest sezon?
Cucerirea Cupei Europene şi prima parte a campionatului arată că suntem pe un drum bun pentru o medalie la final de sezon. De asemenea, tragem nădejde că în acest an vom juca în noua Sală Polivalentă a oraşului de 4.000 de locuri, unde am vrea să avem sprijinul suporterilor. 

Ce-i place
Îi plac mâncărurile tradiţionale, precum ciorba de burtă sau costiţa cu fasole. Este pasionat de toate sporturile cu mingea şi mărturiseşte că ascultă muzică simfonică pentru că îl linişteşte.

Ce nu-i place
Lui Marian Constantin nu-i plac oamenii aroganţi şi nici cei care fac nazuri. „Nu-mi plac jucătoarele care strâmbă din nas şi nici amatorismul din sport, sau din alte domenii“, spune tehnicianul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite