Neamţ: Maidanezii, stăpâni la poalele Pietricicăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii oraşului s-au săturat să se tot împiedice de câinii vagabonzi care s-au înmulţit în ultimul timp văzând cu ochii. Padocurile existente sunt arhipline, iar reprezentanţii Salubritas susţin că nimeni nu a venit cu iniţiativa de a ridica un nou adăpost.

Prin pieţe, printre blocuri sau pe străzile principale, câinii comunitari se plimbă nestingheriţi printre picioarele pietrenilor. „Nu e zonă în care să nu vezi câte o haită de câini. În urmă cu câţiva ani erau vreo doi, acum sunt sute şi am văzut şi căţele care aveau crotal în ureche, deci au fost sterilizate, şi ele erau gestante. Trebuie făcut ceva pentru că văd că se tot înmulţesc“, a spus revoltată învăţătoarea Irina Cojocaru.

Cei care au copii mici spun că le ste frică să mai iasă cu ei în parcuri pentru a nu fi atacaţi de maidanezi. „Zi de zi se adună cam 15 câini aici, în părculeţ, şi i-am mai alungat, dar devin violenţi uneori. Trebuie să ies şi eu cu fetiţa să se joace, că nu aş avea curajul s-o las singură, deşi are 6 ani“, a spus pietreanca Marina Bârsan.

Padocurile sunt arhipline

Legea pentru protecţia animalelor interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, cu excepţia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar. Astfel, după ce sunt capturaţi de hingheri, maidanezii sănătoşi sunt sterilizaţi, dar sunt eliberaţi pentru că nu mai au loc în adăposturi. „Întreţinerea zilnică a unui câine costă 147 de lei, sumă în care sunt incluse consultaţia, sterilizarea patrupedului, găzduirea la padoc între trei şi cinci zile, după care se marchează cu un crotal şi este lăsat din nou pe străzi. Sunt doar 60 de locuri la padocuri“, a declarat Tatiana Ciucanu, şef la Salubritas.

În aceste condiţii, reprezentanţii Salubritas consideră că ar trebui găsite soluţii pentru ca numărul maidanezilor să nu crească. „Ar trebui să se implice mai mulţi factori de decizie, cum ar fi Direcţia Sanitar Veterinară, care are rol în inventarierea patrupedelor şi poate întreprinde acţiuni de control la firmele din oraş, care folosesc câini pentru pază. Aceştia se înmulţesc şi astfel creşte şi numărul maidanezilor de pe străzi“, a adăugat Tatiana Ciucanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite