Neamţ: Locul în care plantele sunt cazate ca la hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Oana Gheorghiu printre jardiniere de flori, aşa cum vor arăta ele şi în luna mai
Inginerul Oana Gheorghiu printre jardiniere de flori, aşa cum vor arăta ele şi în luna mai

La sera Ocolului Silvic Gârcina nemţenii îşi pot lăsa pe perioada iernii ghivecele şi jardinierele cu flori de acasă. În sezonul rece, specialiştii vor îngriji plantele, le vor însănătoşi pe cele bolnave şi vor creşte butaşi noi.

Oferta îi scuteşte pe pietrenii iubitori de natură de complicaţiile depozitării plantelor pe timp de iarnă.

„Odată cu apariţia brumelor şi venirea frigului, florile pentru terase, pervazuri, balcoane şi curţi ar trebui duse în beciuri, boxe sau alte spaţii în care există condiţii pentru ca acestea să supravieţuiască pe toată durata sezonului rece“, explică Oana Gheorghiu, inginerul silvic.

Comandă de flori din iarnă

Pentru că doar o seră ar putea asigura condiţii optime de îngrijire a plantelor, inginerul spune că nemţenii pot chiar să comande de pe acum flori pe care să le ia gata crescute la primăvară. „Unele flori îmbătrânesc de la un an la altul sau pot căpăta diverse boli, care le alterează aspectul. Putem răsădi butaşi de pe acum, ca plantele să aibă timp să crească“, explică Oana Gheorghiu.

Un alt avantaj al venirii cu jardiniera sau ghiveciul la sera Ocolului Silvic este scutirea unui efort în plus de replantare la începutul perioadei calde. „Oamenii vin la noi cu jardinierele deja adaptate la dimensiunile balcoanelor, teraselor, pervazurilor sau curţilor lor. Dacă ar cumpăra în luna mai florile, le-ar găsi în ghivece standard şi ar fi nevoiţi să le replanteze, operaţiune care poate duce la ruperea unor plante, este producătoare de mizerie şi consumatoare de timp“, mai spune inginera. Plantele care pot fi comandate vor fi alese dintr-un catalog, urmând ca ele să fie cultivate din butaşi aduşi din Olanda sau Ungaria. Florile de bază pentru jardiniere sunt muşcatele, petuniile şi begoniile, iar plantarea lor în seră se face începând din luna noiembrie.

8 lei muşcata

Preţul jardinierelor astfel comandate nu este mai mare decât al unor ghivece care ar conţine aceleaşi flori şi trebuie achitat după ce plantele au fost îngrijite toată iarna, la ridicarea comenzii.

„Anul trecut în mai, preţul unei muşcate la ghiveci a fost de 8 lei, iar al unei jardiniere cu trei muşcate doar 24 de lei, fără să mai adăugăm costurile pământului sau al îngrăşămintelor suplimentare“, a încheiat Oana Gheorghiu. Printre clienţii fideli ai florilor de la Gârcina se numără pensiunile, dar şi administraţiile locale.

„De mai mulţi ani ne ducem jardinierele toamna la această seră, pentru că e mai simplu decât să ne ocupăm noi de iernatul florilor. În acest fel, înainte de sfârşitul primăverii, aranjamentele nostre florale arată foarte bine“, a spus Vasilica Fodor de la Pensiunea Troian din Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite