Neamţ: Liceenii pietreni îşi aleg facultăţi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Mironiuc a fost admisă la SDE College din Danemarca şi visează să lucreze în domeniul publicităţii, alături de profesionişti.

Andreea, în vârstă de 18 ani, este elevă în ultimul an de studiu la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ şi e încrezătoare în viitorul ei. „O să studiez multimedia design şi sper să fie bine. Este normal să am emoţii, mai ales pentru că voi pleca tocmai în Danemarca. Sunt în acelaşi timp nerăbdătoare să plec. Am ales să studiez acolo pentru că practica valorează 80 de procente din sistemul de educaţie“, a spus Andreea Mironiuc.

Ea a fost admisă pe baza unui portofoliu construit din zecile de premii pe care le-a obţinut în domeniul cinematografiei animate.

Lingvistică în Olanda

Andreea nu este singura liceancă care va studia pe băncile străinilor. Şi la celelalte colegii din oraş sunt tineri care şi-au pregătit bagajele. „Am citit foarte mult pe internet şi pe forumurile elevilor. Voi pleca în Olanda şi voi studia Lingvistica. Am obţinut bursă, aşa că nici părinţii nu vor fi atât de afectaţi“, a spus şi Adina Ciobanu, elevă la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“.

Majoritatea tinerilor care pleacă şi-au căutat şi găsit singuri facultatea unde ar dori să înveţe. Anul acesta chiar şi profesorii au fost surprinşi de numărul mare al elevilor care îşi vor căuta împlinirea profesională peste hotare. „Sunt mai mult de zece tineri care au obţinut deja bursă. Avem chiar un elev care a fost admis la Oxford, unde va studia în domeniul Ştiinţe. Este lesne de înţeles de ce aleg să plece. Au foarte multe avantaje, au alte deschideri şi sunt îndemnaţi şi de situaţia economică actuală“, a declarat profesorul Mihai Obreja, director al Colegiului Naţional „Petru Rareş“.

„În România nu-s şanse“

Cei care s-au decis să-şi caute viitorul în străinătate susţin că au fost forţaţi de lipsa şanselor în România. „Mie îmi place să studiez limbile şi culturile lumii, dar în România nu aş avea un viitor decât la catedră, unde nu vreau să ajung după ce văd că se întâmplă în sistemul nostru educaţional“, a completat Adina Ciobanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite