Neamţ: Liber la cumpărat arme periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele cu electroşocuri se găsesc în magazine la preţuri cuprinse între 54 şi 100 de lei
Aparatele cu electroşocuri se găsesc în magazine la preţuri cuprinse între 54 şi 100 de lei

Aparatele cu electroşocuri şi spray-urile paralizante pot fi luate uşor din magazine sau de pe internet, fără nicio restricţie. Pietrenii spun că dispozitivele ar trebui date doar cu autorizaţie deoarece acestea pot pune în pericol sănătatea sau viaţa oamenilor.

Potrivit legislaţiei, aparatele cu electroşocuri şi spray-urile paralizante sunt trecute la categoria „instrumente de apărare“. Acesta este şi motivul pentru care pot fi achiziţionate oricând, singura condiţie fiind împlinirea vârstei de 18 ani.

Pietrenii susţin că aceste dispozitive sunt folosite tot mai mult de către tineri pentru a impresiona în interiorul găştii din care fac parte.

„Am simţit că n-am aer“

„Am fost la o discotecă şi m-am văzut nevoit, la un moment dat, să ies afară, pentru că un individ pulverizase spray paralizant în local, fără să fi avut vreun motiv anume. Am simţit că nu pot respira“, a povestit Alexandru Puşcaşu, student. Unii pietreni spun că sunt numeroase situaţii în care tinerii abuzează de acestea, doar de dragul de a brava.

„Chiar sâmbăta trecută erau în centru nişte tineri care se distrau cu un aparat cu electroşocuri. Spuneau că de-abia aşteaptă să se lege cineva de ei că îl vor reduce la tăcere cu aparatul“, a spus Ionela Filip, informatician. Alţi pietreni susţin că astfel de aparate sunt necesare pentru a se feri de atacatori. „La câţi nebuni sunt pe stradă, este ideal să ai cu tine măcar un spray paralizant. Ai o doză de siguranţă în plus, mai ales noi, femeile, care suntem mai vulnerabile“, a spus Ana Roşu, studentă. Indiferent de categoria pro- sau contra- din care provin, pietrenii spun că persoanele care doresc să-şi cumpere un astfel de dispozitiv ar trebui testate psihologic.

Periculoase pentru inimă

Poliţiştii spun că este liber comerţul cu spay-uri paralizante sau aparate cu electroşocuri, chiar dacă acestea pot deveni periculoase în cazul în care se aplică pe persoane cu afecţiuni cardiace.

„Legislaţia în vigoare prevede că acest tip de instrument poate fi achiziţionat de oricine. Un aparat cu electroşocuri are acelaşi regim ca şi un spray paralizant, adică pentru cumpărarea lui nu este nevoie de autorizaţie“, a spus inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

În aceste condiţii, oamenii legii nu pot decât să dea sfaturi. „Fiecare aparat pe bază de electroşocuri are indicaţii specifice pentru utilizarea în condiţii de siguranţă. Contează distanţa de la care este folosit, la fel cum contează şi zona spre care este îndreptat“, a completat Bădeanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite