Neamţ: Îşi reduc din vară facturile pe iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii de la bloc caută în această perioadă noi soluţii de rentabilizare a confortului termic pentru sezonul rece. Avertizaţi de eliminarea subvenţiei la căldură, oamenii îşi montează centrale pe gaz sau panouri radiante.

Soluţia găsită de conducerea societăţii locale de termoficare pentru a păstra cele 11.000 de apartamente din oraş racordate la reţeaua de centrale este contorizarea pe orizontală.


„Acest tip de distribuţie permite proprietarului să-şi ţină sub control consumul de gaz, iar debranşările pentru datoriile mari la întreţinere pot fi făcute individual, fără să mai sufere cei cu plata la zi. În funcţie de cereri, pentru o scară de bloc lucrarea costă între 10.000 şi 20.000 de lei. Am executat deja astfel de racorduri la cinci blocuri de pe Aleea Tiparului“, spune Nicolae Mazilu, directorul Locato.


Costuri mari de producţie


Reprezentantul societăţii care gestionează centralele tip container recunoaşte că debranşările creează dezechilibre în sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, dar nu crede că populaţia va fi lăsată descoperită iarna viitoare prin eliminarea subvenţiei.


„Costul de producţie a gigacaloriei la noi este de 311 lei, dar populaţia plăteşte doar 177 de lei pentru că diferenţa este acoperită de la Guvern şi din bugetul local. S-a discutat de eliminarea subvenţiei, dar şi de mărirea categoriei de populaţie care are dreptul la ajutor social, astfel încât oamenii nu vor plăti integral preţul de producţie“
, mai spune directorul.


Aleg centrale pe gaz


Fără să mai aştepte calculele guvernamentale, pietrenii au căutat să-şi ia măsuri de precauţie pentru a evita facturi imense la întreţinere.


Cei care pot face un efort financiar de minimum 7.000 de lei au început să ceară aprobări vecinilor şi la asociaţii ca să-şi monteze centrale pe gaz individuale.


„Valul de debranşări a venit după ce s-a auzit că nu vor mai fi subvenţii. Din cele 40 de apartamente de la blocul I1, doar patru proprietari vor mai rămâne iarna viitoare racordaţi la sistemul centralizat“, spune Vasile Leonte, şeful Asociaţiei 2 Precista. O variantă apărută pe piaţă din această vară, la care au apelat deja 135 de pietreni, este montarea de panouri radiante de căldură care presupune o investiţie între 3.500 şi 4.000 de lei.


„Sistemul de încălzire a locuinţei prin panourile alimentate cu energie electrică este mai eficient şi economic decât cel care utilizează gazul metan. Căldura ajunge uniform în încăpere, iar consumul pe timp de iarnă este între 140 şi 270 de lei în funcţie de numărul de camere din locuinţă“, spune Dan Potoroacă, reprezentantul unei societăţi care se ocupă de montarea acestui tip de instalaţii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite