Neamţ: Îşi lasă copiii la stat din cauza sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din localitatea Bâra vrea să îşi părăsească micuţii pentru a pleca la muncă în Grecia. Daniel şi Nicoleta Izvoranu vor să-şi ia lumea în cap pentru că nu mai au cu ce să-i întreţină pe cei trei minori.

Daniel-Dumitru Izvoranu (47 de ani) s-a întors zilele trecute din Grecia, unde a încercat fără succes să adune câţiva bani cu care să-şi poată cumpăra o locuinţă în ţară.


„Dacă aş lua-o şi pe soţie, să muncim împreună, după vreo jumătate de an, am putea să ne permitem să plătim o gazdă în Grecia“, crede bărbatul. Nicoleta Izvoranu (33 de ani) este mamă a trei copii, dintre care cel mai mic are un an şi două luni.


Protecţia Copilului nu poate interveni


Laptele de vacă este prea scump pentru posibilităţile acestei familii. Mijlociul va împlini patru ani la primăvară, iar fata cea mare, care are 13 ani, este elevă în clasa a VI-a la Şcoala Specială din Roman, în regim de internat. „Vrem să-i dăm în îngrijire pe cei doi copii doar pentru câteva luni, după care ne vom întoarce şi îi vom lua cu noi în Grecia“, spune mama.


Cum cei doi soţi nu au nicio rudă care să poată avea grijă de copii, ei îşi pun speranţa în instituţiile de ocrotire ale statului. Dan Marian Lospa, director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, spune însă că nu poate interveni în situaţia în care se află familia Izvoranu. „Noi putem interveni doar acolo unde copiii sunt în pericol din motive independente de voinţa părinţilor sau din cauza unor abuzuri din partea acestora“, a declarat Lospa.


Situaţia familiei de la Bâra este şi mai complicată din cauza vârstei copiilor. „Cum fraţii nu pot fi despărţiţi, ar însemna ca amândoi să fie preluaţi de un astfel de asistent. În acest moment nu există asistenţi maternali disponibili, iar cei care au deja un copil în îngrijire nu pot lua încă doi“, a mai spus directorul.


Familia Izvoranu locuieşte într-o cameră dintr-o construcţie lipită de unul dintre grajdurile fostului CAP Bâra. Capul familiei a fost miner în Valea Jiului şi a găsit adăpost la aceste grajduri, după ce s-a învoit să muncească la gaterul aflat acum în locul animalelor. Dar aici nu a mai fost de lucru, iar patronul le-a spus să încerce să-şi găsească un alt adăpost.


Toamna trecută, bărbatul a reuşit să ajungă în Grecia, unde a lucrat ca zilier în construcţii şi la cules de fructe. Când nici acolo nu a mai fost de lucru, s-a întors acasă fără să fi adunat nici bani de paşaport pentru copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite