Neamţ: Investiţii de 58,3 milioane lei pe Cozla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii vor să prelungească sezonul turistic tot anul, nu numai iarna. Ei au lansat proiectul de dezvoltare a muntelui. Pe lângă pârtia existentă, vor mai fi amenajate alte două piste pentru schiori, instalaţii de iluminat nocturn, tunuri de zăpadă şi un patinoar artifical.

Proiectul are termen de finalizare luna octombrie a anului viitor şi costă 58,3 milioane de lei, din care 23,2 milioane de lei sunt finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Pe muntele Cozla vor fi construite două drumuri de acces şi spaţii pentru parcarea maşinilor, un patinoar artificial de agrement şi două pârtii de schi. „O pârtie va fi pentru începători, în lungime de 2.290 de metri şi va avea instalaţie de iluminat nocturn, zăpadă artificială şi instalaţie transport pe cablu-telescaun. Cealaltă pârtie, pentru avansaţi, va avea o lungime de 800 de metri şi va beneficia de aceleaşi dotări“, spune Florin Băluşescu, manager de proiect.

4 kilometri de drumeţie

Edilii pietreni vor să transforme muntele Cozla nu doar într-o destinaţie de vacanţă pentru sezonul rece, ci şi în restul anului.

„Vrem să prelungim oferta turistică cu 3-5 luni în perioada sezonului de iarnă, dar să avem interes şi în sezonul de vară. De aceea, vom moderniza 4 kilometri de traseu pentru drumeţie şi vom amenaja un punct de informare în zona Belvedere“, mai spune responsabilul de proiect. Iniţiativa de a concentra în jurul muntelui Cozla infrastructura de turism a oraşului a ţinut cont de existenţa în zonă a instalaţiilor de telescaun, telegondolă şi a pârtiei de schi amenajată în urmă cu două sezoane.

Pista în funcţiune are o lungime de 965 de metri, lăţimea de 20 de metri, o înclinare medie de 27 de grade şi o diferenţă de nivel de  260 de metri şi este încadrată într-un grad de dificultate mediu.

Încasări de sute de mii de lei cu telegondola

Bilanţul făcut de administratori arată că în ultimul sezon telescaunul a fost folosit pentru 60.865 de urcări, iar 28.300 de persoane au făcut o plimbare cu telegondola. „Până la 20 martie, Perla Invest a încasat la instalaţia de telescaun 304.324 de lei, însemnând 60.865 de urcări şi circa 6.100 de persoane“, spune Ludmila Armaşu din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei.

Încasările în perioada decembrie 2010-martie 2011 au fost de 339.188 de lei. „A fost, cu siguranţă, un sezon mai bun decât cel de anul trecut şi prin prisma faptului că am oferit mai multe evenimente, patru competiţii sportive, plus Festivalul «Piatra pe Zăpad㻓, a declarat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Perla Invest.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite