Neamţ: În criză de timp, fac rând la shaorma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şcoli sau la serviciu, pachetul cu mâncare de acasă este considerat demodat şi ruşinos, chiar dacă este mai sănătos. Numărul punctelor de desfacere a produselor tip fast-food s-a dublat în ultimul an.

În ciuda crizei financiare, pietrenii sfidează „trendul“ şi consumă tot mai mult mâncare de la fast-food. Motivul: lipsa de timp.
La fereastra mică a acestor magazine, care se găsesc la tot pasul, pietreni de toate vârstele vin şi cer o shaorma sau un hamburger.

Cele mai profitabile afaceri cu mâncare sunt cele din preajma şcolilor, unde, în ciuda sfaturilor părinteşti, elevii sunt clienţi fideli. În fiecare cartier din oraş sunt cel puţin cinci astfel de magazine.

Direcţia Sanitar Veterinară a eliberat în acest an peste 140 de autorizaţii de funcţionare pentru unităţi de alimentaţie publică, în contextul în care, în 2009, numărul acestora nu depăşea 80.

„Râd colegii de mine“

În şcoli, elevii consideră că este umilitor să vină cu pacheţel de acasă. „La şcoală îmi iau bani şi cumpăr de la magazin. Ar râde colegii de mine dacă aş veni cu punga de mâncare“, spune Cristian Petcu, elev în clasa XI. Secretele patronilor care şi-au lărgit cifra de afaceri în acest an sunt preţurile mici şi promoţiile acordate constant.

„Noi am deschis încă trei puncte de lucru în ultima jumătate de an. Am angajat încă opt persoane şi cred că mergem spre mai bine. Am ajuns aici pe principiul câştigului mic, dar sigur. Avem clienţii noştri fideli, care ne dau telefon şi atunci când ajung la magazin iau pachetul gata pregătit“, a spus Mircea Pop, proprietarul unui fast-food din zona Gării.

Restaurante fără clienţi

Acesta deţine fast food-uri în cartierul Dărmăneşti, Mărăţei şi Precista. Principalele victime ale lanţului de fast food-uri sunt restaurantele, care rămân fără clienţi. Cei mai mulţi patroni se plâng de o scădere cu cel puţin 30% la încasări.

„Am redus numărul de angajaţi de la 16 la 10 şi încercăm să ne descurcăm cum putem. Singurele încasări care ne salvează sunt cele de la nunţi sau petreceri private. În timpul zilei, de regulă se bea cafea, mai rar se mănâncă meniuri complete“, a spus George Fodor, proprietarul unui restaurant din centrul oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite