Neamţ: Imobil demolat pentru că prezintă risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un corp al ansamblului „Casa Medicului“, unde îşi are sediul o fundaţie, va fi scos oficial din funcţiune, casat şi demolat. O altă clădire cu bulină roşie care ar trebui pusă la pământ este cea a Spitalului Vechi, dar criza a blocat perspectiva construirii unei unităţi noi.

Consilierii judeţeni au avizat în unanimitate demolarea unei construcţii pe care o au în patrimoniu şi care prezenta risc crescut de prăbuşire. Este vorba despre corpul de clădire C4 din ansamblul denumit „Casa Medicului“ de pe strada Ştefan Cel Mare, acolo unde funcţionează acum Fundaţia de Îngrijiri Comunitare „Crizantema“.

Din cauza crăpăturilor din pereţi şi temelie, clădirea poate cădea la cel mai mic seism, motiv pentru care nu a mai fost folosită de câţiva ani.

„Din cauza vechimii construcţiei şi a faptului că aceasta nu a fost utilizată o foarte mare perioadă de timp, corpul de clădire C4 prezintă un grad avansat de uzură“, a precizat Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Prima clădire demolată

Vasile Pruteanu a adăugat că acest corp al „Casei Medicului“ este primul imobil al Consiliului Judeţean pentru care se dă avizul de demolare. O altă clădire cu risc seismic aflată în patrimoniul acestei instituţii este cea a Spitalului Vechi.

Conform unei expertize din 2006, aceasta se poate prăbuşi la un cutremur mai mare de 6 grade pe scara Richter. Cristian Petrovici, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, care este şi consilier judeţean, crede că soluţia ar fi o nouă construcţie pentru întreg spitalul.

Acest lucru însă nu poate fi luat în considerare cel puţin anul acesta din lipsă de fonduri.

O nouă expertiză

„O clădire nouă, proiectată după standardele actuale, ar elimina nu numai riscul seismic pe care îl prezintă Spitalul Vechi, ci şi marele neajuns al împărţirii activităţii spitalului în foarte multe pavilioane“, a declarat medicul Cristian Petrovici. Până la ridicarea unui alt spital, directorul medical crede că ar fi bună şi o nouă expertiză.

„Părerea mea este că ar trebui făcută o nouă expertiză, după raportul din anul 2006. Pentru că nu avem alt spaţiu în care să funcţioneze secţiile din Spitalul Vechi, trebuie să vedem cum distribuim încărcarea cu aparatură sau cum facem amenajările noi de care avem nevoie“, a mai spus Petrovici.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite