Neamţ: Imn legionar cântat la ziua părintelui Iustin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului acuză promovarea unui mesaj naţionalist extremist.

Reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului au trimis o adresă Preafericitului Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care acuză „promovarea unor cântece legionare în sfintele lăcaşe ale Bisericii Ortodoxe Române, de către măicuţe şi preoţi“.

Protestul este însoţit de adresele de internet unde pot fi găsite filmări cu măicuţele de la Mănăstirea Petru Vodă cântându-i stareţului Iustin Pârvu „Sfânta tinereţe legionară“, la împlinirea vârstei de 92 de ani, pe 10 februarie.

Mesaj naţionalist extremist
„Filmele propagă în rândul tinerei generaţii un mesaj naţionalist extremist. «Sfântă tinereţe legionară», o odă adresată lui Corneliu Zelea Codreanu şi Gărzii de Fier, e interpretată de un grup de măicuţe“, se arată în protestul semnat de preşedintele Maximillian Marco Katz, directorul Alexandru Florian şi directorul pentru relaţii internaţionale Marius Drăghici de la Centrul de Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. Pietreanul Neculai Popa (86 de ani), fost deţinut politic încarcerat în cele mai grele închisori comuniste timp de 15 ani pentru că a fost legionar, spune că e de mirare că se protestează în acest moment. „În fiecare an merg la Tâncăbeşti, la comemorarea asasinării lui Corneliu Zelea Codreanu, unde se cântă cântece legionare. Nimeni nu se supără, ba, dimpotrivă, vin foarte mulţi poliţişti şi ne protejează“, a spus Neculai Popa.

Părintele Iustin, victimă
Heinrich Solomon, preşedintele Comunităţii evreieşti din Piatra Neamţ, crede că părintele Iustin este victima unor persoane care s-au instalat în apropierea lui. „Nu pot să spun că versurile din «Sfântă tinereţe legionară» sunt antisemnite, dar nu e bine pentru imaginea României să se promoveze legionarismul. Mănăstirea Petru Vodă ar trebui să fie un loc sfânt pentru toată lumea, prin prezenţa părintelui Iustin, dar cred că sunt alţi câţiva acolo care fac de râs aşezământul monahal“, a spus Heinrich Solomon.

Părintele Iustin şi maica Fotini, călugăriţa din centrul grupului care a cântat la aniversare nu au putut fi contactaţi telefonic. Nici reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu au oferit deocamdată un punct de vedere oficial cu privire la acest scadal.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite