Neamţ: Ianuarie, luna cu cele mai multe incendii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, pompierii au intervenit în 26 de cazuri, o persoană a murit, iar altele s-au ales cu arsuri grave. De vină sunt coşurile de fum defecte şi sobele cu foc lăsate nesupravegheate. Pompierii spun că au fost mai puţine incidente decât anul trecut.

Pe 2 ianuarie, un bătrân de 81 de ani din comuna Icuşeşti a suferit arsuri grave după ce a încercat să facă focul în sobă cu gazolină. Vârstnicul a fost transportat ulterior la Spitalul Roman cu arsuri de gradul II pe braţe şi pe corp. Bărbatul a manevrat greşit recipientul, provocând incendiul. Victima a suferit arsuri grave pe mâini şi la nivelul bazinului.

A murit în somn

Cel mai grav caz a avut loc însă a doua zi, în satul Oşobeni din comuna Bodeşti, unde o septuagenară a fost găsită carbonizată în urma incendiului care i-a cuprins casa, după ce jarul a căzut din sobă. Eleonora H., a fost găsită de pompieri decedată după ce echipajul a fost alertat de vecinii care au văzut fumul ieşind prin ferestre.

„Cel mai probabil, femeia dormea, iar bunurile din casă au început să ardă mocnit. În astfel de situaţii este recomandat să nu se folosească lemne mai lungi decât focarul, să se închidă portiţa sobei, iar dedesubt să existe o tăviţă de tablă în cazul în care cade jar“,  a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt ISU Neamţ.

Până în prezent au fost înregistrate 26 de incendii, la jumătate faţă de luna ianuarie 2010. „Este normal să scadă numărul incendiilor deoarece noi încercăm, prin intermediul voluntarilor, să prevenim astfel de situaţii. De-a lungul anului, voluntarii merg la fiecare gospodărie în parte şi-i sfătuiesc pe oameni să-şi curăţe coşurile de fum sau să verifice sistemul electric şi să monteze siguranţe automate“, a precizat Iulian Jugan.

Ianuarie, lună de foc

Pompierii spun că luna ianuarie este cea mai plină de astfel de evenimente nedorite din cauza folosirii la maxim a elementelor de încălzit. Anul trecut, în ianuarie, pompierii nemţeni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 48 de incendii. În urma acestor evenimente, au murit trei persoane, iar şase s-au ales cu răni.

Cel mai grav incendiu soldat cu un mort şi patru răniţi a avut loc pe 21 ianuarie. Atunci, patru muncitori au fost victimele flăcărilor ce au cuprins o baracă din munţii Tarcăului în care aceştia dormeau.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite