Neamţ: Hram fără părintele Iustin la „Petru Vodă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stareţul, în vârstă de 92 de ani, are probleme de sănătate, iar medicii i-au recomandat odihnă şi să renunţe la post sever. Enoriaşii veniţi la mănăstire de hramul Sfinţilor Mihai şi Gavril au insistat să fie primiţi de duhovnic, deşi doctorii i-au interzis acest lucru.

Liturghia a fost săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu stareţul Mănăstirii Bistriţa, preotul Luca Diaconu, mai-marele mănăstirilor din ţinutul Neamţ.

„Părintele Iustin a fost împreună cu noi în biserică la slujba de aseară, dar era foarte slăbit, iar astăzi a rămas să se odihnească“, a spus stareţul Luca.

Internat înainte de Paşte

Părintele Iustin Pârvu, în vârstă de 92 de ani, a fost internat înainte de Paşte în spitalul din Cluj, iar la externare i s-a recomandat să nu mai ţină posturi atât de aspre şi să evite oboseala.

Din acest motiv, el nu mai locuieşte în chilia la care credincioşii făceau coadă zi şi noapte, rămasă acum goală, ci într-una de la căminul de bătrâni de la schitul de maici, ctitorit tot de el.

„Noi, corpul medical al Spitalului Clinic Municipal Cluj, recomandăm părintelui Iustin Pârvu să-i fie respectat programul de linişte şi recuperare respiratorie şi nutriţională sub strictă supraveghere medicală şi interzicerea contactului cu alte persoane“, stă scris, de mână, pe o hârtie cu două ştampile, la intrarea în căminul de bătrâni în care locuieşte acum. Totuşi, pe holul de la parterul clădirii aşteptau câţiva oameni, înscrişi pe o listă ajunsă la numărul 21, în speranţa că părintele Iustin îi va primi şi îi va binecuvânta.

Mese cu bucate în curte

Credincioşii au luat cu asalt încă de dimineaţă mănăstirea, dar, conform celor care vin de mai mulţi ani la sărbătorile de aici, nu au mai fost la fel de mulţi ca altă dată. „În alţi ani nu găseam loc de parcare decât foarte departe de poarta mănăstirii. Acum a fost mai simplu“, a spus Cătălin Naclad, din Piatra Neamţ.

După slujbă, pelerinii au fost poftiţi să mănânce din bucatele oferite atât în sălile obişnuite, cât şi în curtea mănăstirii, pe câteva rânduri de mese cu bănci de lemn. Aşteptând să prindă locuri libere, la umbra bisericii stăteau câţiva credincioşi îmbrăcaţi în port popular.

„Vrem să nu se piardă această frumoasă tradiţie, pe care încercăm să o readucem la lumină“, ne-au explicat soţii Cătălin şi Larisa Popovici, care o aveau cu ei şi pe fetiţa Maria, în vârstă de doar 3 ani şi jumătate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite