Neamt: Hoţii de fier vechi dau iama-n cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

37 de lanţuri care împrejmuiau mormintele ostaşilor la Cimitirul Eroilor au dispărut fără urmă. Ornamentele monumentelor funerare devin frecvent ţinta hoţilor pentru că paza cimitirelor este ineficientă.

Dispariţia lanţurilor de fier nu fusese reclamată până ieri poliţiei. Cele peste 250 de zale grele care împrejmuiau parcela din jurul bustului generalului Nicolae Dăscălescu nu mai erau la locul lor, deşi ar fi trebuit să fie protejate de un sistem de prindere. Oamenii care aveau drum prin cimitir şi au observat lipsa lanţurilor spun că nu e primul caz de vandalizare. „N-am mai pomenit aşa ceva. Fratelui meu i-au furat puntea şi uleiul de la candelă, acum au trecut şi la mormintele eroilor“, spune pensionarul Vasile Luca.

Veronica Bogoş, o femeie care locuieşte în apropierea cimitirului, confirmă că furturile sunt frecvente şi că hoţii se dedau la orice poate fi uşor de valorificat pe piaţa neagră. „Se fură şi flori, şi postamente şi bare de oţel. Noaptea cred că se petrec cele mai multe furturi pentru că aud câinii cum latră când simt mişcare printre cruci“, spune femeia.


Somnul eroilor, tulburat de hoţi


Generalul în rezervă Vasile Pruteanu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război spune că a făcut demersuri la autorităţi, chiar dacă nu îşi asumă direct responsabilitatea gestionării acestei probleme: „Acolo este o parcelă simbolică din cimitirul Eternitatea, nu un cimitir propriu-zis. Am făcut mai multe reclamaţii la primărie şi la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, structura din subordinea Ministerului Apărării care administrează acest gen de aşezăminte“.


De la Bucureşti, şeful veteranilor din Neamţ a fost informat că „vor fi reluate demersurile către primărie cu privire la respectarea regimului juridic al mormintelor şi operelor comemorative“. În replică, autoritatea locală trage la răspundere firma care ar trebui să se îngrijească de locurile de veci. „Responsabil este administratorul cimitirelor şi vom avea o discuţie cu acesta legat de întărirea măsurilor de pază“, spune Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al primăriei.


În toamna anului trecut, societatea M&D care a concesionat serviciul de administrare a celor două cimitire din oraş a primit avertisment, iar în decembrie 2010 firma a fost sancţionată cu o amendă de 2.000 de lei pentru că nu asigura paza. În februarie anul acesta, autori necunoscuţi au devastat 41 de morminte din cimitirul Pietricica, iar administratorul a angajat o firmă de pază începând cu luna martie. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite