Harta izvoarelor de cartier din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii îşi fac aprovizionarea de la cişmele atunci când sunt debranşaţi de la reţeaua publică sau în speranţa că vor trăi mai mult.

O cişmea la care pietrenii vin frecvent este cea dintre blocurile situate în cartierul Mărăţei, administrate de asociaţia Propas. În perioadele în care apa de la robinet este sistată din cauza restanţelor mari ale debitorilor, locatarii din zonă fac rând la pompă să-şi facă provizii în bidoanele de plastic. „Nu mi se pare corect să suferim toţi de pe urma câtorva datornici“, se plânge Gheorghe Manolescu, locatar la un bloc din zonă.

Bănci pentru odihnă la izvorul „Peste Vale“

Izvorul „Peste Vale“, situat pe strada Tineretului, este populat zilnic de cei care caută apa proaspătă şi rece de sub muntele Cernegura. Sursa de apă este captată şi curge printr-un furtun de plastic, legat cu o sârmă de gardul de lemn al proprietăţii din apropiere. Un pietrean pios a ridicat o troiţă la nivelul străzii, a scris pe ea „Izvorul Maicii Domnului“ şi a înzestrat-o cu bănci pentru odihnă. Pietrenii cu gândire «eco» susţin că sursa este mult mai sănătoasă decât apa de la robinet.

Mai mult decât atât, unii cred că izvorul are şi proprietăţi curative. „Tot mai multă lume vine să ia apă de aici. Mulţi spun că se simt mai bine după ce o beau sau că s-au vindecat de diverse boli“, spune Tatiana Munteanu, care locuieşte în apropiere. Emilian Simion a descoperit izvorul în urmă cu doi ani, pe când se afla la plimbare în pădure. „Vin periodic cu căruciorul să iau câte 25-30 de litri de apă, în bidoane de plastic. Acasă o păstrez însă numai în vase de sticlă“, spune pietreanul. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică confirmă că apa este potabilă, iar izvorul este inclus în programul propriu de monitorizare.

Cişmeaua de la cimitir,  apă vie pentru pietreni

„Rezultatele examenului chimic şi microbiologic s-au încadrat în normele admise de Ministerul Sănătăţii“, spune Mirela Grădinaru, şefa Departamentului Supraveghere în sănătatea publică. Ca să facă economie sau pur şi simplu pentru că li se pare o sursă mai bună decât cea de la robinet, unii pietreni încarcă periodic sticle cu apă de la cişmeaua din Cimitirul „Eternitatea“. O folosesc pentru întreţinerea monumentelor funerare şi a mormintelor.

„Sursa respectivă nu provine din pânza freatică, ci este tot din reţeaua publică. Noi avem un program de monitorizare şi control prin care verificăm calitatea apei potabile în toată aria de acoperire a reţelei“, afirmă Bianca Ivaşca, purtătorul de cuvânt al Apa Serv Neamţ. Reprezentanţii companiei judeţene precizează că în Piatra Neamţ există 17 puncte de prelevare a probelor, stabilite în funcţie de numărul de locuitori şi de sursele de apă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite