Neamţ: Grădiniţele private „fură“ copiii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii preferă să plătească un ban în plus decât să umble degeaba prin oraş după un loc liber pentru micuţul lor. Patronii unităţilor particulare au oferte moderne şi atractive pentru nemţenii cu copii.

Instituţiile preşcolare  particulare au fost „descoperite“ datorită lipsei locurilor pentru copii la cele de stat.


„La nivelul judeţului există aproximativ 15.000 de locuri pentru anul şcolar care va începe în septembrie“, a spus Rodica Vădeanu, inspector în cadrul IŞJ Neamţ. Fără a şti exact câţi părinţi mai umblă după locuri, date ce vor fi finalizate după 15 septembrie, reprezentanţii IŞJ au mai creat câteva locuri în plus.


„Am mai finalizat două grupe la grădiniţele «Veronica Filip» şi la Şcoala nr. 8, dar mai căutăm încă soluţii“, a mai spus Rodica Vădeanu. În prezent, 24 de grădiniţe aşteaptă încă aprobarea de lărgire a efectivelor pentru a răspunde solicitărilor venite din partea părinţilor.


În aceste condiţii, numeroşi nemţeni au îmbrăţişat varianta propusă de grădiniţele particulare: scapă de alergătură, au unde să-şi lase copiii în condiţii moderne, plătesc o singură taxă, fără niciun leu în plus pentru masă sau rechizite, iar micuţii sunt mai puţini într-o grupă.

„Noi începem pe 6 septembrie“


„La stat erau 25 de copii în grupă, iar aici sunt 15. Au tot felul de activităţi, primesc şi masa şi ştiu că nu trebuie să mai plătesc suplimentar nici pentru rechizite, nici pentru orele de limba engleză. Când am calculat cât dădeam pe rechizite şi pe toate celelalte la stat, am ajuns la concluzia că e mai bine aici“, a spus Andreea Dragomir, profesoară. Într-o unitate privată, taxa de şcolarizare lunară variază de la 500 la 950 de lei.


„Noi începem pe 6 septembrie, cu o săptămână mai repede decât cei de la stat. Aici avem, pe lângă activităţile comune obligatorii, şi ore de dans modern şi de societate, ore de limbi străine şi activităţi extracurriculare precum vizite la teatru, muzee şi la circ. Oferim rechizite şi materiale necesare desfăşurării activităţilor la grupă şi spaţiu de joacă“, a declarat Ramona Nemţanu, directorul unei unităţi private din oraş.


 La stat, cheltuielile sunt în jur de 400 de lei. „Plătim 8 lei pe zi pentru masă, 5 lei ora de engleză, desen, dans sau ce-o mai fi. Ni s-au mai cerut bani pentru căniţe, farfurii, perdea, mochetă, dulap sau termopan la uşă“, a detaliat o mămică care are fetiţa într-o grădiniţă de stat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite