Neamţ: Factură-record la plata căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Corfu a fost anunţată că are de plătit peste 1.000 de lei pentru agentul consumat în luna decembrie în două camere. Femeia are repartitoare şi a fost plecată de Crăciun şi Anul Nou. Nici dacă ar fi ţinut caloriferele deschise la maxim non-stop, tot n-ar fi ajuns la această sumă.

Cazul s-a petrecut în blocul K1 din cartierul Dărmăneşti. „Şeful de scară mi-a spus că am de plătit mai mult de 1.000 de lei numai pentru căldura consumată în luna decembrie. Este prea mult pentru că am fost plecată la ţară de Crăciun şi Anul Nou, iar ziua sunt la serviciu. Repartitoarele au măsurat 188 de puncte, dar pentru acestea ar fi trebuit să coste cam de două ori cât în noiembrie, când am avut 85 de puncte şi am plătit 107 lei“, a declarat Elena Corfu (32 de ani), care locuieşte în apartamentul 25, cu două camere.

Anomalie recunoscută

Prin comparaţie, la altă asociaţie de proprietari din centrul oraşului, nr. 4 C6, Adela Vargyasi, care locuieşte într-un apartament cu trei camere, are de plătit mult mai puţin. „Timp de două luni şi 10 zile, repartitoarele au înregistrat 138 de puncte, pentru care am de plătit 232,71 de  lei“, a declarat Adela Vargyasi.

Anomalia din blocul K1 a fost sesizată şi de firma care face repartizarea acestor costuri pe apartamente, Ista România SRL. „Din repartizarea făcută de noi a rezultat că apartamentul 25 a consumat 5,7849 de gigacalorii. Însă acest consum nu este posibil întrucât, conform calculelor noastre, dacă ar fi funcţionat toate caloriferele la capacitatea maximă 24 de ore din 24, s-ar fi consumat cel mult 3,55 gigacalorii“, a precizat inginerul V. Manole, reprezentantul din Piatra Neamţ al firmei Ista.

Calcule făcute aiurea

În această situaţie, Ista a făcut recomandări asociaţiei de proprietari să verifice instalaţia de furnizare a căldurii din bloc.

Nicolae Mazilu, directorul firmei de termoficare Locato, susţine că Ista nu ştie să repartizeze costurile. „Dacă împarţi toate gigacaloriile consumate de blocul K1 la numărul de apartamente rezultă media rezonabilă de 1,9 gigacalorii pe apartament. Concluzia este că firma Ista nu ştie să repartizeze costurile. Nu ştiu de unde a apărut această firmă, ştiu doar că ne încurcă pe noi, cei care producem căldura“, a declarat Nicolae Mazilu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite