Neamţ: Fac rând la cantină pentru mâncare gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei de la Serviciul de Asistenţă Socială spun că numărul celor „abonaţi“ la cantina săracilor creşte sensibil de la o lună la alta.

Obişnuiţii cantinei din cartierul Dărmăneşti sunt de trei feluri: elevi, pensionari, dar şi asistaţi social. Mulţi din cei  180 de pietreni vin zilnic să-şi ia porţia de mâncare, de ani buni.Elena Lazăr are 52 de ani şi vine din 2004 la cantină. Are patru copii, dar toţi şi-au găsit rostul în viaţă departe de casă, iar ea a rămas cu ajutorul social. „E bună mâncarea de aici. Venim şi luăm acasă. Mie-mi ajunge ce iau de-aici pentru o zi întreagă“, a povestit femeia.

„Clienţii“ cantinei îşi primesc porţiile printr-un soi de ghişeu care aminteşte de anii comunismului. Cei mai mulţi sunt dezinvolţi şi nu se ruşinează de condiţia lor socială. Aşteaptă nerăbdători să vadă ce meniu au pregătit cei trei bucătari.

„Au mâncare foarte bună, noi nu refuzăm nimic. Decât deloc, e bun orice“, a spus resemnată Vasilica Zamfir, care la nici 30 de ani are de hrănit trei guri acasă. „Mai mult pentru ei vin. Eu mă descurc şi numai cu o pâine pe zi“, spune Vasilica. 

Un alt obişnuit al cantinei din Dărmăneşti este Ion Robaniuc. Bărbatul este pensionar şi spune că ştie mâncarea bucătarilor de aici încă din 2006. „Am pensie de handicap şi vin aici în fiecare zi. Am prins şi vremuri mai bune, când la cantină primeam o dată la două săptămâni ulei, zahăr sau pui, dar e bine şi acum“, a spus bărbatul.

Vara se numără porţiile
Dacă de la începutul anului, când rata şomajului a început să crească alarmant în judeţ, numărul celor care solicită masa la cantină a crescut, reprezentanţii Primăriei se aşteaptă ca în această vară să aibă şi mai multe cereri.

„La finalul sezonului estival vin şi mai multe familii tinere care lucrează ca sezonieri şi care rămân  fără loc de muncă. De regulă aceştia au şi copii mulţi care merg la şcoală şi care au nevoie de cel puţin o masă caldă pe zi“, ne-a spus un lucrător al Serviciului de Asistenţă Socială al Primăriei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite