Neamţ: Exponate cu sânge rece şi venin mortal la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Ştiinţe Naturale găzduieşte până la sfârşitul lunii februarie o expoziţie de reptile.  În terariile amplasate la muzeul de pe strada Petru Rareş sunt expuse 70 de reptile reprezentative din toate colţurile lumii.

 Cei mai mulţi şerpi din colecţie sunt veninoşi, iar infografiile amplasate în dreptul fiecărui exemplar explică totul despre specia respectivă.

„Vizitatorii pot vedea taipanul australian, cel mai veninos şarpe din lume, sau mamba neagră şi mamba verde. Între alţi şerpi foarte veninoşi pe care îi expunem sunt crotalul, vipera jararaca, cobra sud-africană sau mocasinul din America“, spune Florin Sârbu, proprietarul colecţiei.

A avut 1.000 de reptile în colecţie

Cei care au trecut pragul Muzeului de Ştiinţele Naturii au rămas fascinaţi. „Nu e acelaşi lucru să vezi şerpii în documentarele de la Discovery sau într-un atlas zoologic şi să îi observi în realitate, de la mai puţin de un metru distanţă“, spune Viorel Nistor, un părinte care a vizitat expoziţia împreună cu băiatul lui. 

Propietarul colecţiei, Florin Sârbu, a mers cu reptile în mai toate oaşele ţării.  „Am început să colecţionez reptile din toată lumea şi mă ocup cu aşa ceva de vreo 15 ani. În acest timp cred că mi-au trecut prin colecţie aproximativ 1.000 de exemplare“, spune Sârbu.

Colecţia sa este îmbogăţită periodic cu reptile achiziţionate de la alţi pasionaţi pe care îi întâlneşte la târgurile de profil din Europa. „Cel mai mult îmi plac şerpii veninoşi, dar am adus în colecţie şi şerpi constrictori pentru că sunt mari, spectaculoşi şi căutaţi de vizitatori“, mai spune bucureşteanul.

Vizitatorii pot descoperi şi specii de şopârle, cum ar fi tegu, geko, iguana sau impresionantul varan. „Aşteptăm vizitatorii zilnic, între orele 9.00 şi 17.00, cu excepţia zilei de luni, când muzeul este închis. Preţul unui bilet este 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi 5 lei pentru adulţi“, a precizat muzeografa Ionela Boboc.

Expoziţia este deschisă la Piatra Neamţ până pe 27 februarie, după care, din luna martie, se va muta la Muzeul de Istorie din Roman.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite