Neamţ: Excursie de neuitat în patria zimbrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia „Dragoş Vodă“ din Vânători primeşte anual 100.000 de vizitatori. În grădina zoo pot fi admiraţi zimbri, exemplare de cerbi carpatini şi  lopătari, precum şi o diversitate de specii de păsări.

Turiştii care ajung la Rezervaţia „Dragoş Vodă“ de la Vânători au şansa de a admira una din cele mai rare populaţii de zimbri din ţară, o specie de mult timp dispărută din fauna pădurilor României.


În grădina zoologică a rezervaţiei sunt şase exemplare de zimbru, în timp ce în parcul de aclimatizare întins pe 180 de hectare se află alţi 22.  Aceştia urmează să fie eliberaţi în pădurile din zonă la începutul anului viitor.


„Este vorba de un proiect european care are drept obiectiv îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ“, spune inginerul Sebastian Cătănoiu, administratorul ariei protejate.


Achiziţionaţi din Polonia


Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină „Dragoş Vodă“ a fost înfiinţată în 1968, iar primele trei exemplare botezate Rarău, Roxana şi Raluca au fost aduse din Polonia în anul 1970. Patru ani mai târziu în rezervaţie s-au născut un mascul şi o femelă. Anul trecut au ajuns la Vânători Neamţ patru exemplare de zimbri tocmai din Suedia, donate de o fundaţie poloneză.


În prezent, parcul mai cuprinde şi exemplare de cerbi carpatini, lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi, precum şi numeroase specii de păsări. De anul viitor turiştii care vor ajunge la zimbrărie vor avea şansa să observe de aproape comportamentul zimbrilor chiar în mijlocul naturii.


„Pentru a accesibiliza parcul, vom construi pavilioane de observare şi vor fi înfiinţate şi două trasee turistice“, mai spune Sebastian Cătănoiu. Investiţia făcută va fi utilă celor aproape 100.000 de vizitatori care vin în decursul unui an la zimbrărie.  

_____________

Cum se ajunge la zimbrărie
Accesul spre Parcul Natural Vânători-Neamţ se face dinspre Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Paşcani şi Fălticeni, pe drumuri naţionale şi judeţene (DN17B, DN15, DJ155). Dinspre Suceava, turiştii pot ajunge pe DN2 până la Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu Neamţ. Dinspre Bucureşti vizitatorii pot merge pe E85 Bucureşti-Roman-Cristeşti şi apoi pe DN15B până la Târgu Neamţ - Vânători-Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite