Neamţ: Eusebiu Popa - A adus rugby-ul feminin în România (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 14 ani, bărbatul a înfiinţat în oraşul de sub Pietricica prima echipă de rugby feminin din ţară.

Eusebiu Popa a făcut o pasiune pentru rugby din tinereţe, când juca în echipa Liceului „Auto“ îndrumat de antrenorul Vasile Adascălului. Înainte de revoluţie a vrut să înfiinţeze la Piatra Neamţ o echipă de  seniori, dar a fost împiedicat. Nu a fost decât o amânare, pentru că în noiembrie 1991 a pus pe picioare Clubul de Rugby „Venus“.

Model preluat de la italieni
În acel an avea loc Cupa Mondială la Rugby, iar copiii din oraş începuseră să practice acest sport după regulile pe care le învăţau de la meciurile televizate. „Am început cu o minge de plastic şi cu un prim antrenament pe platoul «Gospodina» de pe muntele Cozla, după care ne-am mutat cu antrenamentele la ştrand“, spune Eusebiu. Ideea înfiinţării unei echipe feminine de rugby a venit în 1996, la un turneu de pregătire în Italia. Eusebiu Popa a văzut pe unul dintre terenurile de la Rovigo o echipă numai din fete şi, pe 15 august 1996, a luat naştere la Piatra Neamţ prima echipă de rugby feminin din ţară, afiliată la Federaţia Română de Rugby.

„În 1996 am jucat la Cluj Napoca primul meci de rugby feminin din ţară cu echipa Universităţii. Am învins cu 24 la 5. În ehipa gazdelor evolua şi un băiat machiat. Fetele l-au demascat însă la o grămadă, în amuzamentul general“, îşi aminteşte Eusebiu.Între 1996 şi 1998, fetele au disputat meciuri cu echipele de băieţi în Campionatul regional de juniori III. Abia din 1998 au început să apară în ţară şi alte echipe de rugby feminin, la Iaşi şi la Gura Humorului, după care, din 2000 la Paşcani, Mangalia şi Bucureşti.

„Mulţi spuneau că e o nebunie“
„Făceam selecţia în liceele şi în şcolile profesionale din oraş. Mulţi spuneau că e o nebunie, nu li se părea normal ca acest sport să fie practicat decât de băieţi“, povesteşte conducătorul clubului de rugby.
Din anul 2000 s-a trecut de la sistemul de rugby în 15 la rugby în 7, pentru că meciurile erau considerate mult mai spectaculoase. În acel an, echipa de la Piatra Neamţ s-a clasat pe podium la un turneu desfăşurat la Amsterdam. „A fost prima participare a unei echipe de rugby feminin din România la o competiţie internaţională “, mai spune Eusebiu.


Visul lui Eusebiu Popa de a dezvolta rugby-ul feminin în România a început să devină realitate în anul 2004, când s-a organizat primul Campionat Naţional de rugby junioare. Un an mai târziu, a fost organizat şi primul campionat naţional la senioare câştigat de Venus Temad Piatra Neamţ. „Am câştigat titlurile naţionale în 2005 şi 2006 şi în următorii doi ani am fost vicecampioni. În 2007 ne-am retras în semn de protest faţă de Federaţie şi nu am mai jucat finala pentru că  ni se cerea să respectăm regulamentul la sânge, în timp ce alte echipe erau tolerate de Federaţie“, mai spune Eusebiu Popa.

Profil
Născut. 9 iulie 1967, la Piatra Neamţ.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică din Chişinău.
Familie. Divorţat, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care e cea mai mare performanţă realizată în rugby-ul feminin?
Câştigarea în 2006 a grupei a doua valorice la Campionatului European de la Limauges, Franţa. În finală am învins Andorra  care era, de fapt a doua selecţionată a Spaniei.
Care sunt planurile pentru viitor?
Vreau să menţin clubul şi să înfiinţez din nou grupele de copii şi juniori. Vreau să mulţumesc pentru sprijinul acordat unor oameni care m-au ajutat să susţin echipele precum Elena şi Viorel Tofan sau medicul Letiţia Damoc. Anul viitor vreau să organizez un eveniment prin care să marcăm împlinirea a 15 ani de rugby feminin şi 20 de ani de rugby în Piatra.

Ce-i place
Atunci când nu este ocupat cu problemele legate de rugby, lui Eusebiu îi place să călătorească. „Mă pasionează în mod deosebit cărţile despre istoria României şi cele în care se vorbeşte de istoria marilor popoare“, spune Eusebiu Popa.

Ce nu-i place
Lipsa unui teren pentru meciuri şi antrenamente de rugby în Piatra Neamţ este una dintre durerile sale. „Acum ne antrenăm şi jucăm pe terenul ITA, acolo unde împărţim terenul cu grupele de fotbal“, spune Eusebiu Popa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite