Neamţ: Elida Rotaru - Vrea o carieră în lumea artelor (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta cântă la pian, dansează, joacă teatru şi pictează şi nu doreşte să fie un om banal.

Are numai 11 ani, dar a descoperit că s-a născut pentru artă şi a încercat, în timp, să-şi valorifice talentele. „Mama a vrut să am mai multe activităţi şi să nu stau în casă, să mă uit la televizor. Când aveam cinci ani m-a înscris la pian, dar cred că eu eram prea mică şi profesoara voia prea mult de la mine. După aproape doi ani am renunţat pentru că mi-am dat seama că nu sunt făcută pentru asta“, povesteşte Elida.

A ales singură teatrul
Şi la dansuri a fost dusă tot de părinţi, care s-au gândit c-ar avea talent după ce-au văzut-o dansând prin casă. „Dansul îmi place şi de la şapte ani am mers la cursurile de dans sportiv. Nu regret niciodată cursurile la care am fost, chiar dacă erau alese de mine sau de părinţi. Fiecare experienţă m-a ajutat să mă formez“, este de părere Elida Rotaru. Deşi mergea deja la dansuri, fata şi-a descoperit şi pasiunea pentru teatru, aşa că a ales să urmeze şi cursurile Mariei Hibovski de la Şcoala Populară de Arte.

„A fost primul curs ales de mine. L-am terminat după doi ani şi am jucat şi în piese cât am fost elevă la clasa de teatru. La şcoală am fost atât actriţă, cât şi regizor al unor piese. Îmi place să fac de toate, de la regie, la coregrafie sau actorie“, recunoaşte micuţa artistă. Ultima şi cea mai puternică pasiune a Elidei Rotaru este pictura, la care spune că n-ar mai putea renunţa acum, după ce i-a descoperit tainele.

„În urmă cu un an m-am înscris la cursurile de artă decorativă de la Şcoala Populară de Arte. Fac atât picturi pe pânză, cu acrilice, cât şi colaje cu împletituri, decupaje din ziare şi tot ce mai ţine de arta decorativă. Prefer arta abstractă pentru că îmi permite să mă exprim liber, fără să încalc regulile de bază“, spune pictoriţa.

Premiu pentru pictură
Deşi are numai un an de când învaţă să picteze, Elida a câştigat, pe 22 februarie, premiul special la secţiunea „Pictură“ a celei de-a patra ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică „Ion Irimescu“ de la Suceava. La numai 11 ani se poate lăuda şi cu prima expoziţie personală. „Când m-am înscris la pictură eu chiar mi-am propus să lucrez, aşa că am făcut o mulţime de tablouri. Domnul profesor Arcadie Răileanu a venit cu ideea unei expoziţii cu 25 de lucrări de grafică şi artă decorativă“, povesteşte Elida.

Adolescenta a reuşit să-şi creeze deja un stil propriu cu ajutorul profesorilor şi spune că îi vin ideile pe bandă rulantă, fără să fie nevoie să se inspire de undeva. „Primul meu tablou a fost inspirat după o lucrare pe care o văzusem într-o carte, dar l-am reprodus din memorie şi nu a ieşit deloc ca originalul. Este expus la şcoală şi este o lucrare abstractă“, a încheiat  Elida Rotaru.

Profil
Născută. 25 martie 1998, la Piatra Neamţ.
Studii. Este elevă în clasa a VI-a la Şcoala nr. 10 „Nicu Albu“ din Piatra Neamţ.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Poţi să renunţi la tablouri şi să pui un preţ pe ele?
Am vândut un singur tablou. L-a cumpărat o cunoştinţă de familie. Eu cred că reuşesc să-mi estimez corect valoarea lucrărilor şi pot renunţa la ele. Mi-ar plăcea să pot picta interiorul Teatrului Tineretului. Cred că este una dintre cele mai frumoase şi mai vizitate clădiri din oraş şi aşa lucrarea mea va fi văzută de cât mai mulţi oameni.
Ai fost comparată cu vreun pictor celebru?
Încerc să exprim ceea ce simt, aşa că pot spune că am un stil al meu. Am avut două lucrări pe care profesorul le-a comparat cu tablouri de Dali şi Picasso. Este o onoare prea mare pentru mine, dar m-am bucurat.

Ce-i place
Îi place teatrul şi a făcut doi ani cursuri la Şcoala Populară de Arte, dar a renunţat din lipsă de timp. O altă pasiune este dansul şi cinci ani a luat lecţii de dans sportiv. Se relaxează ascultând muzică şi pictând.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii banali, care nu reuşesc să iasă cu nimic în evidenţă. Nu-i plac nici cei care încearcă să-i imite pe alţii şi nu au curajul să aibă propriile idei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite