Neamţ: Edilii ţin cu dinţii de tramvaiul suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea vrea să fie stăpânul celor trei dealuri fosilifere din Piatra Neamţ pentru a realiza acest proiect. Planurile sunt vechi de câţiva ani şi presupun un tramvai suspendat între Cozla şi Pietricica, dar şi continuarea lucrărilor la locul de sosire al telegoldolei.

Edilii pietreni speră să-şi poată pune ideile în aplicare preluând în administrare trei zone fosilifere protejate din Piatra Neamţ: dealurile Cozla, Pietricica şi Cernegura, care au fost incluse de Ministerul Mediului şi Pădurilor în lista ariilor atribuite spre custodie.

Proiectul a fost aprobat de consilierii locali, iar Direcţia de Urbanism şi Cadastru din cadrul Primăriei a întocmit deja dosarul care trebuie depus la sediul Ministerului până pe 23 februarie.

„Tramvaie“ de şapte milioane de euro

„Acum se fac demersurile pentru preluarea celor trei dealuri în custodie. Municipalitatea rămâne la ideile lansate încă din anii trecuţi pentru dezvoltarea infrastructurii turistice“, a precizat Ludmila Armaşu, din cadrul Serviciului Comunicare al Primăriei Piatra Neamţ.

Proiectul „tramvaiului suspendat“, care ar urma să facă legătura între Cozla şi Pietricica, a fost estimat la 7 milioane de euro. Vor fi două cabine cu o capacitate de 40 de persoane, care vor funcţiona pe principiul telefericului şi vor duce turiştii de la un munte la altul în doar câteva minute. Avizul de mediu a fost obţinut în noiembrie 2009, dar girul final îl vor da consilierii locali. Şi lucrările de pe Cozla ar trebui continuate, conform unui proiect cu finanţare europeană. În noiembrie 2010, Primăria a semnat contractul, în valoare de 44,1 milioane de lei, fără TVA, cu o asociere de şase firme.

Patinoar şi pârtii de schi

Ar trebui modernizat punctul Belvedere, amenajat un patinoar artificial de agrement, dar şi două pârtii de schi, pentru avansaţi şi începători.

Deşi sunt încântaţi de imaginea futuristă a staţiunii turistice Piatra Neamţ, localnicii cred că prioritare trebuie să fie drumurile şi unităţile de cazare.

„Nu poţi face turism de calitate dacă nu ai infrastructură şi nu oferi servicii de cazare de bun-simţ. Ar trebui refăcute toate străzile găurite din oraş şi modernizate drumurile de legătură. Şi ar fi bine ca cei care se ocupă de aceste proiecte să nu uite că e vorba de zone fosilifere“, crede inginerul Dorin Toma.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite