Neamţ: Durăul, resuscitat de Crăciunul pe stil vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii vin în Durău pentru a-şi petrece zilele de Crăciun după o tradiţie care durează de aproape trei decenii.

Părăsită imediat după Revelion, staţiunea nemţeană prinde din nou viaţă, odată cu sosirea turiştilor care serbează Crăciunul după calendarul iulian. La poalele muntelui Ceahlău, verva musafirilor se simte cel mai mult pe pârtia neamenajată din spatele Centrului Ecumenic „Daniil Sihastrul“ şi în restaurantele hotelurilor. „Am venit aici de pe 3 ianuarie şi o să rămânem cinci zile ca să petrecem şi sărbătorile. Eu am mai fost în Durău în vară, iar acum sunt cu prietenii şi colegii de la Facultatea de Medicină din Republica Moldova“, spune studentul basarabean Maxim Gorea.

Crăciun cu mici şi bere
Pentru petrecăreţii pe stil vechi, distracţia înseamnă grătarele încinse şi sporturile de iarnă practicate pe pârtie, chiar târziu în noapte. „O să ne distrăm cu frigărui, mici şi bere. Nu sunt prea multe locuri de distracţie pentru tineri, dar noi suntem mulţi şi ne facem distracţia noastră. Pentru cinci zile nu mai ţinem cont nici de preţuri“, spune studentul Vladmir Botomei.

Moldovenii de peste Prut şi turiştii din fosta Uniune Sovietică şi-au creat o obişnuinţă în a a veni la Durău în anii ’80, atunci când contractele încheiate cu Moscova asigurau constant clienţi hotelurilor din staţiune. În anii 1984 şi 1985 au fost semnate contracte de către ONT cu INTURIST, care controla turismul din toate ţările devenite ulterior state independente precum Armenia, Azerbaidjan sau Georgia.

Destinaţie cu tradiţie
„Erau serii de câte 350 de turişti care veneau în staţiune în perioada octombrie-mai, dar mulţi alegeau sărbătorile. Am cazat chiar şi piloţi ruşi care activau în Siberia“, spune Elena Gherasim, fost recepţioner la unul din hotelurile din staţiune.

Chiar dacă cifrele de acum sunt mai mici, tradiţia s-a păstrat şi după 1990. „Zilele acestea au trecut prin Parcul Naţional Ceahlău circa 100 de turişti, majoritatea basarabeni. Muntele este accesibil în această perioadă, fiind deschise permanent două trasee spre cabana Dochia. Se poate ajunge ori din Durău, pe la Fântânele, ori din Izvorul Muntelui, pe traseul «Lutul Roşu»“, spune Constantin Andraş, directorul parcului naţional.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite