Neamţ: După aproape 300 de zile, vin banii pentru farmaciile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape zece luni, farmaciile din Neamț așteaptă să le fie virate fondurile pentru medicamente.

În semn de protest, ca și colegii din alte județe, farmaciștii intenționează să afișeze în geamurile farmaciilor bannere prin care să arate clienților că nu au fost plătiți și care sunt motivele. Cei mai afectați de această situație sunt bolnavii, cărora le este greu să înțeleagă de ce nu își pot procura mereu rețetele gratuite sau compensate, deși au acest drept, și de ce unele medicamente nu sunt de găsit.

Liderul Colegiului Farmaciștilor din Neamț, Ilie Echim, recunoaște că situația este foarte gravă.  „Noi nu vrem să facem valuri, însă ne-a ajuns cuțitul la os. Avem și noi datorii pe care trebuie să le achităm. Știu că nu este ușor pentru nimeni. Nu suntem absurzi, dar vrem ca toate aceste lucruri să aibă o finalitate. Trăim de pe o zi pe alta cu speranța că banii vor veni, în cele din urmă", spune Echim.

În tot acest timp, s-au tot aprobat dosare noi, pentru bolnavii cronic și cei suferinzi de demență. „Nu avem nimic împotriva acestor categorii de bolnavi, dar cu ceilalți oameni ce facem?", se întreabă șeful Colegiului Farmaciștilor.

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț spune că în urma discuțiilor purtate la nivel central, problema este pe cale să fie rezolvată. „Noi am putut achita contravaloarea medicamentelor numai până în luna martie. Am discutat cu conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și am primit asigurări că până la data de 10 noiembrie, cel târziu, ne vor fi virate fondurile necesare", spune Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

De menționat este faptul că termenul legal pentru plata medicamentelor nu ar trebui să depășească 210 zile.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite