Neamţ: Drumarii primăriei au intrat în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Comercial Neamţ a aprobat intrarea în procedură de insolvenţă a societăţii Publiserv SRL, cerută de managerul Cornelia Tudorancea.

Motivul invocat de şefii societăţii publice a fost că nu-şi mai pot achita datoriile. Ei au încheiat anul 2009 cu o pierdere netă de 1,1 milioane de lei. „În perioada imediat următoare nu se vor putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate“, a explicat Cornelia Tudorancea în cererea adresată magistraţilor. Judecătorii au aprobat cererea directoarei şi au stabilit un nou termen, pe 8 septembrie, când va trebui finalizat tabelul cu toţi creditorii care au de recuperat bani. Va fi o listă lungă, pentru că deja s-au anunţat 66 de firme şi instituţii care au de recuperat bani de la Publiserv.

Societatea aparţine în proporţie de 99,63% Consiliului Local Piatra Neamţ şi de 0,37% societăţii Urban SA, care este tot a administraţiei locale. Firma primăriei datorează în total peste 17 milioane de lei, din care 7,7 milioane băncilor, 2,6 milioane furnizorilor, iar 7,4 milioane bugetului de stat.

În acelaşi timp, suma pe care o are de încasat drept creanţe este mai mică de 1,6 milioane de lei. „Avem imobile care nu participă la realizarea obiectului de activitate al firmei, cu valoarea de inventar de 4,5 milioane de lei, care pot fi vândute“, a precizat directorul Tudorancea.

Vor reorganizarea firmei
Şefii Publiserv vor totuşi ca firma să continue să funcţio-neze, în baza unui plan de reorganizare. Reprezentanţii statului, principalul creditor, sunt dispuşi să-i acorde o a doua şansă. „Intenţia noastră nu este de a desfiinţa o societate comercială, ci de a o lăsa să funcţioneze sub supraveghere, astfel încât să îşi poată plăti datoriile“, a declarat Delia Călin, director adjunct al Direcţiei de Finanţe Neamţ. Nu se ştie însă cât de răbdătoare vor fi băncile şi ceilalţi creditori.

Angajaţii se tem că va mai urma un val de disponibilizări. Primele concedieri au fost în luna februarie a acestui an, când au fost trimişi în şomaj 54 de salariaţi. Ulterior, în luna aprilie, au fost reangajaţi 20 dintre aceştia. „Dacă nu îşi pot plăti datoriile, de ce au cumpărat maşina aceea de teren care e parcată în faţa sediului?“, se întrebau muncitorii care asfaltau, ieri dimineaţă, o parcare din cartierul Dărmăneşti.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite