Neamţ: Dragoş Moisii - Conduce pompierii în lupta cu focul (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informatician cu diplomă, subofiţerul a ajuns să comande una dintre gărzile de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ.

În această lună, plutonierul adjutant a împlinit 15 ani de când este şef al gărzii de intervenţie a pompierilor. Şi-a început cariera la Constanţa, în cadrul Brigăzii „Dobrogea“, însă din august 1995 s-a transferat la Detaşamentul de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

„Am ales această meserie în urma unei conjuncturi. Terminasem Liceul de Informatică şi am vrut să-mi depun dosarul de şomaj. La la Forţele de Muncă am dat peste o ofertă prezentată de  Grupul de Pompieri «Petrodava», cum se numea la acea vreme“, îşi aminteşte pietreanul.

Şcoala de Subofiţeri de la Boldeşti a însemnat şi viaţă cazonă, dar şi primul contact cu meseria de pompier. „Programul era axat în cea mai mare parte pe teorie, cu şase ore de studiu pe zi. Mergeam şi în zonele cu risc din Prahova, precum platforma industrială de la Teleajen, unde ni s-au predat noţiunile legate de tehnica stingerii incendiilor“, îşi aminteşte subofiţerul.

Cel mai tânăr şef de Gardă
Prima gardă de intervenţie pe care Dragoş Moisii a coordonat-o a fost cea de la Constanţa, în perioada scurtă în care a lucrat la Detaşamentul Portului. „Era unitatea specializată în intervenţia la nave şi la alte incidente din zona Şantierului Naval“, spune subofiţerul. La Detaşamentul din Piatra Neamţ acomodarea a fost perfectă cu echipa pe care o conduce pe tura de intervenţie.

„Când am ajuns aici aveam 21 de ani şi eram cel mai tânăr pompier din unitate. Şi acum, peste 80% din cei 35 de colegi pe care îi coordonez sunt tineri“, spune plutonierul adjutant. O tură de 24 de ore în care Dragoş Mosii conduce garda de intervenţie poate fi plină de evenimente, ne asigură acesta. „În urmă cu vreo cinci ani am avut o tură cu nouă intervenţii la incendii, majoritatea în mediul rural. Veneam de la un incendiu şi plecam la altul. Îmi amintesc că era primăvară, perioada în care oamenii dau foc la vegetaţia uscată să-şi facă curăţenia prin curţi şi grădini“, spune pietreanul.

Subofiţerul spune că la intervenţii se bazează pe tehnicile învăţate şi repetate până i-au intrat în reflex, dar ştie că acestea nu-i feresc întotdeauna de pericol. „Doi colegi din Târgu Neamţ au fost răniţi la o intervenţie în timp ce intraseră în casa în flăcări pentru a-l evacua pe proprietar, după ce a tavanul s-a prăbuşit peste ei. De obicei, riscurile le anihilăm acţionând în echipă“, mai spune şeful gărzii, care nu ezită să se arunce în flăcări atunci când oamenii săi sunt în dificultate.

Profil
Născut. 6 ianuarie 1975, Piatra Neamţ.
Studii. Şcoala de Subofiţeri „Paul Zăgănescu“ Boldeşti, Prahova.
Familie. Este căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce responsabilităţi are un şef de gardă?
După ce primim anunţul de incendiu trebuie să stabilesc numărul forţelor participante, adică personalul şi tehnica de intervenţie. Stabilesc apoi itinerariul şi plecăm în misiune. Noi încercăm să scurtăm cât se poate timpul de răspuns, dar în oraş traficul este o problemă şi deseori ne oprim ca să dăm deoparte maşinile care ne stau parcate în cale.
Maşinile se aprovizionează de la locul incendiului sau pleacă încărcate?
Sunt unii care cred că maşinile pleacă goale ca să fie mai uşoare, dar nu e adevărat. Avem autospeciale cu rezervă de 9 metri cubi, dar şi o autospecială IVECO cu 5.000 de litri de apă şi spumă.

Ce-i place
Lui Dragoş îi place să meargă la pescuit pe iazul de la Trifeşti, unde a realizat capturi impresionate. Subofiţerul spune că a scos şi 60 de kilograme de peşte într-o zi de pescuit, iar recordul la capturi a fost un crap din soiul «cten», care cântărea şapte kilograme.

Ce nu-i place
Subofiţerului nu-i plac mâncărurile ardeleneşti pentru că sunt ori prea picante, ori prea dulci. De asemenea, deşi are nervi „de oţel“, spune că nu-i plac filmele de groază.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite