Neamt: Două spitale închise, aglomeraţie la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Piatra Neamţ încep să resimtă în volumul mai mare de muncă desfiinţarea unităţilor din Bicaz şi Roznov. De la 1 aprilie, Spitalul de Urgenţe are arondaţi încă 120.000 de nemţeni şi depăşeşte, ca adresabili-tate, jumătate din numărul total al populaţiei judeţului.

Medicii care lucrează la Spitalul Judeţean au dat un prim test weekend-ul trecut, când Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a fost solicitată de peste 350 de pacienţi.
„Au fost trei zile cumplite pentru colegii mei din UPU, dar ne aşteptam la o astfel de situaţie. Pe lângă faptul că a fost sfârşit de săptămână, acum am deservit şi un număr mai mare de pacienţi preluaţi odată cu desfiinţarea spitalelor din Bicaz şi din Roznov“, declară medicul Sorin Ciobanu, managerul Spitalului de Urgenţe din Piatra Neamţ.


În cele trei zile de foc, personalul de gardă din UPU a acordat consultaţii unor pacienţi din Podoleni (accident de muncă), Roznov (agresiune) sau Borca (un copil de un an şi cinci luni care a suferit arsuri de gradul II şi III), localităţi arondate până acum spitalelor orăşeneşti închise de la 1 aprilie. „Nu toţi cei care ajung la noi sunt cazuri de urgenţă. Din cei 120-130 de pacienţi consultaţi în UPU în interval de 24 de ore, doar o treime reprezintă cazuri grave“, spune doctor Gabriela Chitoşca, asistenta-şefă de la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean.

107 urgenţe majore în trei zile

Cele două spitale orăşeneşti recent desfiinţate vor încărca în timp sarcina medicilor de la Judeţean. „Locuitorii celor două oraşe care nu mai au spitale se vor adăuga celor 170.000 de nemţeni arondaţi Spitalului din Piatra Neamţ. Va creşte astfel adresabilitatea noastră pentru cel puţin jumătate din populaţia judeţului care este, după ultimul recensământ, de circa 500.000 de locuitori“, adaugă medicul Sorin Ciobanu.


De vineri şi până luni dimineaţă şi ambulanţele au fost foarte solicitate. Din cele 408 transporturi efectuate, 107 au reprezentat urgenţe medico-chirurgicale majore „cod roşu“. „Cele mai multe solicitări au fost în zonele Piatra Neamţ şi Roman“, afirmă Letiţia Damoc, şefa Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). Specialiştii apreciază că restrângerea structurii spitaliceşti ar putea avea însă şi un efect pozitiv asupra mentalităţii pacienţilor. O parte din ei se vor orienta mai mult spre serviciile medicilor de familie şi vor reduce numărul de consultaţii în Unitatea de Urgenţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite