Neamţ: Donaţie de pământ pentru digul Doljeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii sunt presaţi de preşedintele ţării să termine lucrarea până la finele acestui an. Investiţia costă 40 milioane de lei, iar banii vin de la Guvern.

Lucrările la decopertare a terenului pentru înălţarea digului la Doljeşti au început în această săptămână pe raza satului Rotunda.

Zona de şantier este situată la jumătatea distanţei dintre cele două extremităţi ale digului, care se va alipi în amonte de construcţia de protecţie de la Răchiteni, în judeţul Iaşi, iar în aval va ajunge în zona podului de la Luţca, din comuna Sagna. „În total vor fi ridicaţi 8,450 kilometri de dig şi se vor face şi consolidări de maluri pe o lungime de 3,2 kilometri“, au spus reprezentanţii societăţii Construcţii Hidrotehnice Iaşi, firmă care se ocupă de lucrare.

Finanţarea întregii lucrări este asigurată de Executiv, care a alocat suma de 40 de milioane de lei prin hotărâre de Guvern. „S-a dovedit că este necesar acest dig pentru a proteja populaţia şi bunurile care au fost afectate de inundaţii şi în 2008 şi anul acesta. Ne dorim să finalizăm lucrările cât mai repede, poate chiar până la sfârşitul acestui an“, a declarat Mihai Archip, prefectul judeţului Neamţ.

Preoţii fac lobby prin sat

Una din problemele care trebuie rezolvate în paralel cu lucrările este cea a exproprierii sătenilor care deţin terenuri în zona unde se lucrează la construcţia digului.

„Nu e foarte uşor să-i convingem pe oameni să cedeze suprafeţe din proprietăţile lor şi trebuie să dăm dovadă de pragmatism. Sunt consăteni care au înţeles şi au renunţat de bunăvoie“, a spus Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljeşti. Edilul mai spune că în această problemă s-au implicat şi preoţii din localitate care le explică oamenilor de ce e nevoie să renunţe la terenuri.

În vizita-fulger pe care a făcut-o la şantierul de la Doljeşti, preşedintele Traian Băsescu l-a cunoscut pe părintele Cristian Pal, un preot romano-catolic care face lobby în parohie pentru a-i convinge pe oameni să nu pună piedici construirii digului şi să cedeze bucăţile de pământ necesare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite