Neamț: Donație de cărți, oprită la vama Leușeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O colectă de 4000 de cărți făcută de elevi din Neamț nu a mai ajunsîn școlile de peste Prut sub pretextul că trebuie o autorizaţie din partea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de la Chişinău

Cărţile au fost colectate în cadrul campaniei „Trimite o carte peste Prut", derulată în parteneriat de asociaţiile Pro Democraţia Club (APD), club Târgu Neamţ, şi ATRAG din Iaşi. Transportul celor peste 4000 de volume donate de elevi din 20 de şcoli şi licee din Neamţ a plecat spre Republica Moldova pe 15 iunie, la mijlocul săptămânii.

Cărţile urmau să fie distribuite copiilor din satele basarabene prin intermediul Asociaţiei „Noi pentru viitor" din Hânceşti, respectiv prin Ministerului Tineretului şi Sportului de la Chişinău.

În vama Leuşeni le-am înaintat documentele de însoţire a cărţilor şi paşapoartele delegaţiei. În primă instanţă ne-au fost puse vizele de intrare în Republica Moldova, dar ulterior ni s-a comunicat ca partenerii noştrii au nevoie de o autorizaţie din partea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de la Chişinău", spune Emanuel Bălan, preşedintele APD, club Târgu Neamţ.

Mirarea românilor a fost cu atât mai mare cu cât cărţile erau de beletristică, scrise de autori români şi străini şi manuale şcolare fără un conţinut subversiv la adresa statalităţii Republicii Moldova.

„Dumneavoastră treceţi, dar cărţile rămân!"

După mai bine de cinci ore de parlamentări şi corespondenţe, Octavian Rusu, adjunctul punctului vamal de la Leuşeni le-a comunicat că nu permite trecerea cărţilor fără acea autorizaţie. Tot el a găsit o «soluţie» pentru rezolvarea problemei: „Varianta care ni s-a prezentat a fost să ne întoarcem în vama Albiţa, să lăsăm cărţile acolo şi să revenim. Ni s-a spus «Dumneavoastră treceţi, dar cărţile rămân!»", mai spune şeful APD Târgu Neamţ. 

Cum delegaţia a refuzat oferta, românilor li s-au anuat vizele de intrare şi ieşire din Republica Moldova, iar o domnişoară vameş le-a transmis pe un ton implacabil: „Plecaţi şi nu stopaţi nicăierea!".

Informaţi despre incident, reprezentanţii Ambasadei Republicii Moldova în România nu-şi explică ce s-a întâmplat în vama Leuşeni, dar promit o anchetă care va lămuri situaţia.

Privim stupefiaţi acest mesaj şi nu avem o lămurire la acest moment, care ar explica acţiunile tuturor actorilor implicaţi în incidentul respectiv. Ambasada a transmis în adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova mesajul respectiv, în vederea asigurării unei cercetări operative şi obiective a situaţiei", spune Ina Păduraru, primul secretar al Ambasadei de la Bucureşti.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite