Neamţ: Doi pui de zimbru au făcut ochi în aceeaşi zi (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii Parcului Vânători Neamţ spun că venirea pe lume, în această perioadă, a celor două exemplare este o ciudăţenie. Botezaţi după numele a doi angajaţi ai Parcului Natural, ROBOBI şi ROANA au depăşit cea mai grea perioadă şi învaţă regulile turmei.

Cei doi pui împlinesc două săptămâni, iar îngrijitorii spun că s-au dezvoltat bine în ţarcul de aclimatizare pe lângă femelele grijulii.

„Perioada obişnuită de fătare este în vară, iar viţeii ajung destul de bine dezvoltaţi atunci când vremea se răceşte. În condiţii de captivitate, animalele pierd din instincte şi poate de aceea puii s-au născut în această perioadă“, explică ciudăţenia biologul Răzvan Deju, de la Parcul Natural Vânători. 

image

Primesc vizitatori

Conform unei convenţii internaţionale, puii de zimbru născuţi în rezervaţii sunt botezaţi cu un nume care să conţină ca prefix indicativul ţării. Astfel, exemplarul mascul a fost botezat ROBOBI, iar femela, ROANA. „Bobi este unul din agenţii de teren, iar Ana este contabilă la birouri“, spune Elena Curea, de la compartimentul Comunicare şi Educaţie Ecologică.

image

După venirea pe lume a celor doi zimbri, în ţarcul de aclimatizare al Parcului Vânători Neamţ, întins pe 180 de hectare, efectivele au ajuns la 24 de exemplare. Vizitatorii îi pot admira însă doar pe cei şase zimbri din Rezervaţia „Dragoş Vodă“.

„Pentru că avem acest eveniment, acum pot fi văzuţi şi puii din ţarc. Regimul de vizitare este strict pentru că mamele-zimbru au un instinct matern dezvoltat şi reacţionează dacă te apropii la mai mult de 50 de metri“, adaugă Elena Curea.

image

La un pas de libertate

Administratorii Parcului pregătesc eliberarea primului lot de zimbri în pădurile din zonă.

„Anul ăsta o să dăm drumul la un nucleu de cinci exemplare în zona «Chitele» din comuna Crăcăoani. În aprilie, zimbrii vor fi eliberaţi şi supravegheaţi prin nişte zgărzi prevăzute cu un dispozitiv electronic“, declară inginerul Răzvan Deju. Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ este singura din ţară care are un program de reintroducere a acestei specii în libertate.

Proiectul „Îmbunătăţirea stadiului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ“ este finanţat din fonduri europene şi are o valoare totală de 1.465.121 de lei. Reprezentanţii Parcului vor ca pe viitor să menţină o matcă de 20-25 de exemplare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite