Neamţ: Doctorii din şcoli fac doar monitorizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul şcolar consultă o adolescentă cu probleme de sănătate
Medicul şcolar consultă o adolescentă cu probleme de sănătate

În Piatra Neamţ funcţionează 32 de cabinete de medicină generală şi şase de medicină stomatologică.

Şcolarii nemţeni care au urgenţe medicale la ore sunt pasaţi medicilor de familie deoarece s-a restrâns activitatea doctorilor de la cabinetele din unităţile de învăţământ. „Medicii care lucrează acum în cabinetele din şcoli nu fac altceva decât să monitorizeze starea de sănătate a elevilor. Atribuţiile lor au fost restrânse doar la activitatea de vaccinare a copiilor“, a spus Liliana Georgescu, inspector şcolar general adjunct al judeţului Neamţ.

Plătiţi cu bani de la bugetul local
Singurul lucru pe care îl poate face personalul de medicină şcolară este să sesizeze medicul de familie în momentul în care constată că elevii au o problemă de sănătate.
„Până în acest moment nu ne-au fost aduse la cunoştinţă situaţii deosebite sau cazuri medicale grave în unităţile de învăţământ“, mai spune inspectorul şcolar general adjunct. În luna iulie a anului trecut, cabinetele medicale din şcolile pietrene au trecut în subordinea Primăriei, care achită salariile lucrătorilor din dispensarele şcolare.

„De la momentul preluării lor şi până în clipa de faţă, nu am închis niciun cabinet medical şcolar. Deşi perioada pe care o traversăm este destul de delicată, nu am dat niciun cadru medical afară“, a precizat Ludmila Armaşu, de la Serviciul de Comunicare al Primăriei Piatra Neamţ.

Singurele cazuri au fost acelea în care medicii din unităţile de învăţământ au atins vârsta de pensionare. În şcolile din municipiu sunt, în momentul de faţă, 32 de cabinete de medicină generală şi şase cabinete stomatologice. Acestora din urmă le sunt arondate mai multe unităţi de învăţământ.

„Copilul meu s-a vaccinat la şcoală pentru că aşa a dorit. N-au fost probleme de niciun fel, dar în momentul în care apar aspecte mai grave ne adresăm medicului nostru de familie“, povesteşte Maria Stoian, mama unui elev de liceu. Mulţi adolescenţi spun că până acum nu au avut nevoie de ajutorul personalului de la cabinetele medicale din incinta şcolii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite