Neamţ: Deşeurile aruncate de pietreni, greu de transformat în bani (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambalajele din plastic sunt făcute baloţi, iar reziduurile care nu se pot recicla ajung la groapa de gunoi
Ambalajele din plastic sunt făcute baloţi, iar reziduurile care nu se pot recicla ajung la groapa de gunoi

Peste 80% din gunoaiele colectate de la populaţie nu pot fi reciclate, pentru că nu sunt aruncate corect în containere. Pentru că nu fac eforturi să selecteze corect, pietrenii plătesc un preţ dublu pentru serviciul de salubritate.

Mecanismul de colectare selectivă, transport şi depozitare a deşeurilor din Piatra Neamţ nu funcţionează aşa cum au planificat edilii în urmă cu patru ani. Asta în principal din cauza dezinteresului locuitorilor de a arunca corect gunoiul, pe cele patru sortimente aferente pubelelor colorate din oraş.

Deşeurile ajung în staţie nesortate - între cartoane sunt şi ambalaje din plastic sau alte reziduuri care trebuie sortate:

Deşeurile ajung în staţie nesortate

Acest lucru se vede cel mai bine în staţia de sortare a deşeurilor reciclabile de lângă groapa de gunoi de la Vânători. „Ca să facem un transport cu ambalaje de plastic presate la Buzău, unde e singura fabrică din ţară care reciclează acest tip de deşeuri, trebuie să adun 10 tone. Transportul îl plăteşte fabrica, dar nu reuşim să acoperim decât 80% din costurile de colectare şi sortare“, spune Ionel Ploaie, directorul societăţii Brantner, firmă care are în sarcină colectarea, transportul şi sortarea reziduurilor.

Pentru un transport de ambalaje din plastic trebuie adunată o cantitate de 10 tone de deşeuri

Pentru un transport la fabrica din Buzău trebuie adunate 10 tone de peturi din plastic

Pentru o tonă de carton colectată din deşeurile aruncate de pietreni, fabricile de profil din Piatra Neamţ, Adjud sau Suceava plătesc între 120 şi 125 de euro.

Deşeurile din carton trebuie resortate manual:

image

Cei mai buni furnizori de ambalaje din plastic şi carton nu sunt însă locatarii de la blocuri, ci depozitele şi unităţile comerciale din oraş. Tot de aici provin şi deşeurile organice care sunt transformate în compost, îngrăşământ bun pentru spaţii verzi şi grădini.

Populaţia este taxată la preţ dublu

Sistemul de salubritate aplicat în oraş cu fonduri europene în 2006 promitea costuri reduse pentru populaţie.

„În această toamnă tariful pentru ridicarea gunoiului a fost dublat, pe motiv că trebuie recorelate preţurile.Vreau să reclam la prefect hotărârea de Consiliu, în numele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari”, a zis Vasile Leonte, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr.2 Precista.

Operatorul de salubritate spune că pietrenii ar putea plăti costuri la jumătate dacă deşeurile ar fi corect selectate.

„Deşeurile care nu se pot recicla, adică 80% din ceea ce colectăm de la populaţie, ajung la groapa de gunoi. Pentru fiecare tonă, noi trebuie să plătim însă câte 100 de lei pentru a putea depozita reziduurile la groapă“, a adăugat directorul Ploaie.

Deşeurile nesortate ajung în celula nr.2 a depozitului de deşeuri:

Deşeurile nesortate ajung în celula 2 a depozitul de deşeuri

Grupaj foto: Florin Jbanca

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite